Georgiassa mielenosoittajia varoitetaan pidätyksellä, jos parlamenttirakennus blokataan

Georgian hallitus varoittaa mielenosoittajia pidätyksellä, jos nämä osallistuvat parlamenttirakennuksen blokkaamiseen.

Pääkaupungissa Tbilisissä on määrä järjestää jälleen mielenosoitus. Protestilla vastustetaan kiisteltyä lakiehdotusta, jonka mukaan yli viidenneksen rahoituksestaan Georgian ulkopuolelta saavien medioiden ja kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisten etujen ajajiksi. Lakiehdotusta on verrattu Venäjän vastaavaan lakiin, jota on käytetty toisinajattelijoiden ja riippumattoman median vaientamiseen.

Mielenosoittajien suunnitelmissa on kokoontua parlamenttirakennuksen ulkopuolelle, ja monet aikovat pysyä paikalla yön läpi.

–Erityisen tärkeän kohteen eristäminen on rangaistava teko, josta voidaan langettaa jopa neljä vuotta vankeutta, sanoi sisäministeri Vakhtang Gomelauri.

– Me aiomme käyttää tätä lakipykälää jokaista lainrikkojaa vastaan ilman poikkeusta, ministeri lisäsi.

Myös pääministeri Irakli Kobakhidze varoittaa kaikkia opposition radikaaliryhmien edustajia, että jokainen on vastuullinen väkivallasta lain edessä.

Mielenosoittajat paljolti nuorta väkeä

Lauantaina järjestetty mielenosoitus keräsi uutistoimisto Reutersin mukaan Tbilisin kaduille noin 50 000 ihmistä. Mielenosoitus oli rauhallinen. Sen sijaan aiemmin yölliset protestit on hajotettu.

Mielenosoittajien mukaan lakiehdotus on toimi hiljentää kriittiset äänet ja on todiste siitä, että valtapuolue Georgialainen unelma jarruttaa Georgian pitkäaikaista tavoitetta liittyä Euroopan unioniin. Mielenosoittajat myös syyttävät hallitusta siitä, että se yrittää saada Georgian takaisin Venäjän helmaan.

Mielenosoittajien johdossa on paljon opiskelijoita ja nuoria ihmisiä. Monet kantavat niin Georgian kuin EU:n lippua. Joillakin on ollut myös Ukrainan lippuja.

Lue myös:

    Uusimmat