Putoaako Georgia Venäjän syliin? Georgian hallitus päättää kiistellystä agenttilaista – protestoijat uhkaavat blokata parlamenttitalon

Georgian hallitus päättää kiistellyn agenttilain hyväksymisestä – tästä on kyse 1:52
KATSO MYÖS: Tästä kiistellyssä agenttilaissa on kyse!

Georgiassa tuhatkunta mielenosoittajaa on jatkanut parlamenttirakennuksen saartamista maan pääkaupungissa Tbilisissä.

Protestilla vastustetaan hallituksen kaavaileman kiistellyn agenttilain hyväksymistä, josta on määrä äänestää parlamentissa huomenna.

Lakiehdotuksen mukaan yli viidesosan rahoituksestaan Georgian ulkopuolelta saavien medioiden ja kansalaisjärjestöjen pitää rekisteröityä vieraan vallan etuja ajaviksi.

Lakiesityksen vastustajat katsovat, että laki veisi Georgiaa lähemmäksi Venäjää, jossa on käytössä vastaavanlainen laki toisinajattelijoiden hiljentämiseen.

Lakiesitys on aiheuttanut suuria mielenosoituksia, ja oppositio on kannustanut ihmisiä kerääntymään parlamenttitalon eteen.

Tarkoituksena on pyrkiä estämään hallitusta pääsemään rakennukseen, kun heidän on tarkoitus aloittaa tänään lakiehdotuksen kolmas ja viimeinen parlamenttikäsittely.

Maan pääministeri Irakli Kobakhidze vakuutti eilen vievänsä agenttilakiehdotusta eteenpäin valtavista mielenosoituksista huolimatta.

– Mielestäni sukupolvemme vastuulla on varmistaa, että meidän ja tulevien sukupolvien tulevaisuus on turvassa. Heillä on oltava sananvapaus, ja heidän on oltava pohjimmiltaan vapaita.

Lakiesityksen arvellaan haittaavan Georgian pyrkimyksiä liittyä Euroopan unioniin. Georgiasta tuli EU:n jäsenehdokas joulukuussa.

Juttua päivitetty kello 11.17: Lisätty tieto mielenosoituksen jatkumisesta ja korjattu tieto äänestyksen ajankohdasta. Lakiesitys on parlamentin äänestyksessä huomenna eikä tänään.

Lue myös:

    Uusimmat