Huhut ovat nyt muuttuneet todeksi: Google ostaa taiwanilaiselta HTC:lta osan tämän älypuhelinliiketoiminnasta. Käytännössä osa HTC:n työntekijöistä siirtyy Googlen palkkalistoille. Lisäksi samalla Google lisensoi HTC:lta aineettomia oikeuksia. Kauppahinta järjestelyssä on mukaan 1,1 miljardia dollaria.
Google ei osta osakkeita HTC:ssä, joka tulee raportoidusti jatkamaan myös omaa älypuhelinliiketoimintaansa. Lisäksi HTC:n liiketoimintaan kuuluu Vive-virtuaalitodellisuuslaite.
HTC:lle jää järjestelyn jälkeen talousjohtaja Peter Henin mukaan vielä yli 2 000 tuotekehittäjää ja -suunnittelijaa, kun ennen järjestelyä lukumäärä on nyt ollut noin 4 000.
”Olemme innostuneita vuoden 2017 mallistostamme, mutta vielä enemmän inspiroituneita, mitä on luvassa seuraavien viiden, 10 ja 20 vuoden aikana. Kauniiden tuotteiden, joihin ihmiset luottavat joka päivä, luominen on matka ja me sijoitamme siihen pitkällä tähtäimellä. Tämän takia olemme allekirjoittaneet HTC:n, johtavan kulutuselektroniikkavalmistajan, kanssa sopimuksen, joka tulee kiihdyttämään vielä enemmän tuoteinnovaatioita tulevina vuosina. Tämän sopimuksen myötä tiimi HTC:n osaamista tulee liittymään osaksi Googlen laiteorganisaatiota. Nämä tulevat googlelaiset ovat mahtavia ihmisiä, joiden kanssa olemme jo tehneet läheisesti työtä Pixel-älypuhelinmalliston kanssa, ja olemme innostuneita siitä, mitä voimme saavuttaa yhtenä tiiminä. Sopimus sisältää myös ei-yksinoikeudellisen lisenssin HTC:n aineettomiin oikeuksiin”, kommentoi Googlen laiteliiketoiminnan johtaja Rick Osterloh.
HTC toimi jo viime vuoden toiselta puoliskolta alkaen Googlen Pixel-puhelinten kokoonpanijana ja oli mukana niiden kehitystyössä. Toisen sukupolven 4. lokakuuta julkistettavista Pixeleistä se on vastuussa pienemmästä, kun suurempi on siirtynyt LG:n valmistamaksi. Google todennäköisesti hakee HTC:n ostolla erityisesti lisää resursseja eri laitteidensa, eikä vain välttämättä puhelinten, tuotekehitykseen.
Googlen kannalta tilanne on mielenkiintoinen myös sikäli, ettei se ole ostamassa älypuhelinvalmistajaostoksilla ensi kertaa. Vuonna 2012 Google osti Motorolan, josta se myöhemmin luopui tappiolla myyden Motorolan Lenovolle. Google oli kuitenkin kiinnostunut ensisijaisesti Motorolan omistamista patenteista, joita jäi sen omistukseen. Sittemmin Googlen strategiassa laitteiden painoarvo on jälleen viime aikoina kasvanut. Toisin kuin Motorola-kaupassa, nyt HTC-järjestelyssä Google ostaa ensisijaisesti työntekijöiden osaamista.
HTC:n tulos on ollut tappiolla jo useamman vuoden ajan ja yhtiön markkina-arvosta on kadonnut yli kolme neljännestä viidessä vuodessa. Päättyneen elokuun myynti oli HTC:n huonoin 13 vuoteen.
HTC perustettiin jo vuonna 1997. Aluksi se toimi sopimusvalmistajana muille, mutta aloitti sittemmin Windows-puhelinten myynnin omalla brändillään. HTC:n kovimmat menestysvuodet käynnistyivät, kun se siirtyi etulinjassa Android-puhelinvalmistajaksi. HTC teki Googlen kumppanina kaikkien aikojen ensimmäisen Android-puhelimen, jota Yhdysvalloissa myytin T-Mobile G1:nä operaattorin kautta. Sittemmin HTC oli Googlen kumppanina muun muassa ensimmäisessä Nexus-puhelimessa, Nexus Onessa. Viime vuonna HTC palasi jälleen merkittävällä tavalla sopimusvalmistajaksi, kun se alkoi valmistaa Googlen Pixel-puhelimia.