Google on kertonut I/O-kehittäjäkonferenssissaan lisätietoa Androidin seuraavasta versiosta, joka toistaiseksi tunnetaan yhä Android P -lyhytnimellä. Google julkaisi ensimmäisen esiversion Android P:stä jo aiemmin maaliskuussa, mutta nyt kerrottavaksi riitti vielä paljon lisää uudistuksia, kuten käyttöliittymän uudistukset sekä uusia tekoälytoimintoja. Lisäksi Google huomioi digitaalisen hyvinvoinnin, ja tarjoaa työkaluja, joiden tarkoitus on vähentää älypuhelimen käyttöä.
Valmiina versiona Googlen odotetaan julkaisevan Android P:n kolmannen vuosineljänneksen aikana eli viimeistään syyskuussa. Tällöin se julkaistaan ensin Googlen omille Pixel-puhelimille, ja muiden valmistajien laitteille päivitys saapuu aikanaan vaihtelevasti pitkällä aikavälillä.
Tänään Google kuitenkin julkisti jo yllättäen Android P Beta -testiversion tulon Google Pixel -puhelinten lisäksi 7 muun alla listatun valmistajan huippuluokan laitteille. Laitteita ovat Sony Xperia XZ2, Essential Phone, Nokia 7 Plus, Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro, Vivo X21 ja vielä julkistamaton OnePlus 6. Aiemmin vastaavaa Googlen Android-beetatestiohjelmaa ei ole ollut muille kuin sen Nexus- ja Pixel-laitteille.
Android P:tä edeltävässä Oreossa esitellyn päivityksiä laitevalmistajien näkökulmasta yksinkertaistavan Treblen myötä Android P -päivitykset voivat mahdollisesti tulla saataville huomattavasti aiempaa nopeammin suuremmalle määrälle laitteita, mutta tästä Google ei toistaiseksi kuitenkaan anna mitään takeita.
Alla on käyty läpi Android P:n uudistuksia.
Uudistuksia käyttöliittymässä
Android P uudistaa vakio-Androidin näytön alareunan toimintopainikkeet. Erillinen painike avoinna oleville sovelluksille katoaa. Avoinna olevat sovellukset sisältävään katsausnäkymään pääsee jatkossa kotipainikkeesta ylöspäin pyyhkäisemällä, ja kaikki laitteen sovellukset esittävään sovellusvalikkoon tämän jälkeen toisella ylöspäin pyyhkäisyllä tai suoraan pidemmällä pyyhkäisyllä.
Toinen vaihtoehtoinen tapa selata avoinna olevia sovelluksia on pyyhkäistä sivusuunnassa näytön alareunassa. Esikatselukuvat avoinna olevista sovelluksista esitetään nyt horisontaalisesti rinnakkain aiemman pystysuuntaisen korttinäkymän sijaan. Avointen sovellusten katsausnäkymässä on jatkossa mukana myös Google-hakupalkki sekä viiden ehdotetun sovelluksen kuvakkeet.
Sovelluksista kotinäkymään siirrytään yhä kotipainikkeen painalluksella. Pitkä painallus avaa Google Assistantin tai muun vastaavan toiminnon. Takaisin-painike näkyy näytön alareunassa vain tarvittaessa sovellusten sisällä.
Kannattaa huomioida, että nämä muutokset tapahtuvat suoraan vain Googlen versiossa Androidista. Muilla valmistajilla voi jatkossakin olla omia toimintopainiketoteutuksiaan.
Google uudistaa myös näytön kääntöä laitteen asennon mukaan. Jos näytön asento on lukittu, avaa laitteen kääntäminen avaa näytöllä kuvakkeen josta näkymän saa kuitenkin halutessaan käännettyä.
Samoin äänenvoimakkuuden säätöä on yksinkertaistettu. Soittoäänen äänenvoimakkuutta säädetään jatkossa yksinkertaisesti kolmella eri vaihtoehdolla (äänetön, värinä, äänellinen) ja äänenvoimakkuuden säätökytkimet vaikuttavat mediatoiston äänenvoimakkuuteen.
Android P tuo myös mukaan uuden Markup-työkalun näytöstä otettujen kuvankaappausten helppoon pikaiseen rajaamiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi piirtämällä.
Lisää tekoälyä
Kuten monien muiden Googlen palveluiden kanssa, myös Androidin osalta keskiöön on nousemassa tekoäly.
Adaptive Battery on uusi ominaisuus, joka hyödyntää koneoppimista ymmärtämään mitä sovelluksia käyttäjä todennäköisesti käyttää tulevina tunteina ja optimoi puhelimen toimintaa sen perusteella akunkestoa pidentäen.
Android P tuo myös oppivan, mukautuvan automaattisen näytön kirkkauden säädön, joka ottaa ajan myötä huomioon käyttäjän mieltymyksen näytön kirkkauden säätämisessä.
Androidin sovellusvalikko saa viiden yläreunassa ehdotetun sovelluskuvakkeen ohella uusia älykkäitä pikavalintoja (App Actions). Se osaa ehdottaa esimerkiksi ehdottaa soittamista tietylle henkilölle puhelimen ajatellessa tämän olevan relevanttia tai osaavan ehdottaa äänentoiston aloittamista kuulokkeiden puhelimeen kytkemisen jälkeen.
Lisäksi Google avaa sovelluskehittäjille tuoda sovelluksensa osa tarjolle pienempänä palasena (Slices). Aluksi osana hakua Android-puhelin osaa jatkossa kertoa asioita sovelluksista, kuten kyytitilauksen tekoa tai kuvia omista Google Kuvista.
Sovelluksilta vaaditaan erillistä tukea niiden mukaan tulemiseksi osaksi Actions- ja Slices-toimintoja.
Androidin uutta Slices-toimintoa esiteltiin kyytitilauksen teolla suoraan hakutuloksista.
Digitaalinen hyvinvointi
Google korosti tänään palveluidensa kohtuullista käyttöä. Myös Android saa uuden Dashboard-näkymän, joka kertoo kuinka paljon laitetta käytetään – mukaan lukien lukumäärät puhelimen lukituksen avaamisista ja ilmoituksista sekä eri sovellusten käytöstä.
Android P:ssä voi asettaa myös sovelluksille ajastimia. Asetetun ajan täyttyessä puhelin muistuttaa tästä ilmoituksella ja loppupäivän ajaksi sovelluskuvake myös muuttuu harmaaksi. Ainakin toistaiseksi Android P:n testiversiossa sovelluksen käyttö ei myöskään ole enää mahdollista sen harmaaksi muuttumisen jälkeen ennen sen vapauttamista Dashboardin kautta.
Google Assistantin kautta tarjolle tulee myös Wind Down -toiminto, joka tiettyyn aikaan päivisin muuttaa koko näytön harmaasävyiseksi haluttuna aikana.
Älä häiritse -tilan saa jatkossa asetettua päälle todella helposti: kääntämällä puhelimen näyttö alaspäin pöydällä tai muulla pinnalla. Lisäksi se myös piilottaa ilmoitukset kokonaan eikä enää näytä niitä lukitus- tai ilmoitusnäkymässä.
Android P tarjoaa myös uusia helpompia tapoja poistaa sovellusten ilmoituksia pois käytöstä.
Lisäksi perhetoiminnon kautta vanhemmat voivat yhä hallita lastensa puhelinten ruutuaikaa.
Android saa uuden laitteen käytöstä kertovan näkymän.
Jo aiemmin tuttuja Android P -uudistuksia
Jo aiemmin ensimmäisen esiversion myötä kävi ilmi, että Android P tuo käyttöjärjestelmätasolle tuen myös Android-älypuhelimissa yleistyville näytöille, joissa on joitakin komponentteja kuten etukameran sisältävä lovi yläreunassa.
Myös ilmoitusten esittäminen uudistuu jälleen Android P:ssä. Kokonaisuutena ilmoitukset muuttuvat edelleen monipuolisemmiksi toiminnoiltaan ja sisällöltään. Suoraan ilmoituksissa voi näkyä laajemmin viestikeskusteluja, kuvia, tarroja sekä älykkäitä vastausvaihtoehtoja.
Pinnan alla tapahtuvat muutokset parantavat myös suorituskykyä ja vähentävät virrankulutusta.
Lisätietoa jo aiemmin kerrotuista, teknisemmistä Android P:n uudistuksista löytyy tästä.