Google on julkaissut ensimmäisen Developer Preview -esiversion tulevasta Android-versiosta, Android P:stä.
Varsinaisena päivityksenä Android P, joka totuttuun tapaan tulee myöhemmin saamaan pidemmän nimen, julkaistaan kerrotun aikataulun mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä.
Ensimmäinen esiversio Android P:stä julkaistiin ja on nyt ladattavissa Googlen omille Pixel, Pixel XL, Pixel 2 ja Pixel 2 XL -älypuhelimille. Asentaminen vaatii toistaiseksi laitteen ohjelmiston päivittämistä käsin. Ensimmäinen esiversio on tarkoitettu puhtaasti vain sovelluskehittäjille muuhun kuin päivittäisessä käytössä olevaan puhelimeen eikä mukana välttämättä myöskään ole vielä kaikkia Android P:ssä tulevia uudistuksia. Yhteensä Google on kertonut Android P:stä olevan luvassa viisi esiversiota ennen varsinaista julkaisua.
Android P ei ole enää tulossa päivityksenä lainkaan Nexus 5X:lle tai Nexus 6P:lle eikä Pixel C -tabletille.
Lisää yksityiskohtia Android P:stä Googlen odotetaan kertovan 8. toukokuuta sen avatessa vuotuisen Google I/O -tapahtumansa.
Jo nyt tiedossa olevan perusteella Android P tuo kuitenkin käyttöjärjestelmään jälleen lukuisia niin näkyviä kuin myös pinnan alla tapahtuvia muutoksia:
Tuki näyttölovelle
Android P tuo käyttöjärjestelmätasolle tuen myös Android-älypuhelimissa yleistyville näytöille, joissa on joitakin komponentteja kuten etukameran sisältävä lovi yläreunassa.
Android P:n myötä sovellukset pääsevät halutessaan hyödyntämään täysin lovinäyttöjä käyttöjärjestelmän huolehtiessa muuten näytön yläreunan tilapalkin oikeasta korkeudesta tavallisissa sovelluksissa.
Kellonajan paikka näyttäisi myös siirtyvän näytön yläreunan tilapalkissa oikealta vasempaan reunaan.
Uudistetut ilmoitukset
Ilmoitusten esittäminen uudistuu jälleen Android P:ssä. Kokonaisuutena ilmoitukset muuttuvat edelleen monipuolisemmiksi toiminnoiltaan ja sisällöltään. Suoraan ilmoituksissa voi näkyä laajemmin viestikeskusteluja, kuvia, tarroja sekä älykkäitä vastausvaihtoehtoja.
Myös pika-asetusten ja ilmoitusten ulkoasu uudistuu vakio-Androidissa. Asetukset ja ilmoitukset ovat erillisissä laatikoissa, joiden kulmat on pehmeästi pyöristetty.
Parantunut sovellusten suorituskyky
Android P parantaa Android Runtime ja Kotlin -sovellusten suorituskykyä jonkin verran. Esimerkiksi Android Runtime -päivitysten myötä sovellusten tiedostokoot voivat olla jopa 11 prosenttia pienempiä nopeuttaen jokapäiväistä toimintaa vauhdittamalla sovellusten käynnistymistä ja vähentämällä muistin käyttöä.
Parannuksia virrankulutukseen
Android P vie eteenpäin Androidin Doze-taustatoimintoa, sovellusten valmiustilaa ja taustatoiminnon rajoituksia, joiden myötä akunkeston pitäisi jälleen parantua.
Parannuksia yksityisyyteen – sovelluksille rajoitteita
Sovellusten mikrofoni-, kamera- ja anturikäyttöä taustalla rajoitetaan Android P:ssä parantaen merkittävästi tietoturvaa ja yksityisyyttä.
Turvallisuutta sovellusten toiminnassa parantaa jatkossa myös HTTP-liikenteen pakottaminen TLS-salatuksi.
Markup näyttökuvien rajaamiseen ja muokkaamiseen
Android P tuo mukaan uuden Markup-työkalun näytöstä otettujen kuvankaappausten helppoon pikaiseen rajaamiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi piirtämällä.
Yhtenäinen sormenjälkitunnistuskokemus
Android P esittelee yhtenäisen näkymän, joka kehottaa käyttäjää asettamaan sormen lukijalle ja kertoo tietoja tunnistautumisesta.
Wi-Fi-pohjainen sisätilapaikannus
Androids P tuo tuen Wi-Fi Round-Trip-Time -teknologialle, joka mahdollistaa sovellusten hyödyntävän Wi-Fi-verkkoihin pohjautuvaa sisätilapaikannusta. Kyse on IEEE 802.11mc -standardista, joka mahdollistaa Wi-Fi-tukiasemien etäisyysmittauksen ja sen myötä paikannuksen, jos kantomatkan sisällä on kolme tukiasemaa, joiden sijainti on tiedossa.
Käyttöjärjestelmässä suora tuki useille kameroille
Kaksois- ja pian myös kolmoiskameroiden yleistyessä älypuhelimissa, tuo Android P itse käyttöjärjestelmään rajapinnan, jolla sovellukset pääsevät käsiksi kahden tai useamman kameran kuvaan. Tämä helpottaa zoom-, bokeh- ja muiden kahta kameraa hyödyntävien toimintojen kehittämistä.
Käyttöjärjestelmän suoraan sisältämät kameraominaisuudet kehittyvät muutenkin, muun muassa rajapinnalla näytön toiminnalle salamavalona.
Tuki HDR VP9 -videolla ja HEIF-kuvanpakkaukselle
Android P sisältää tuen HDR VP9 Profile 2 -videopakkausformaatille HDR:n kera. Lisäksi mukana on tuki HEIF-kuvaformaatille, joka vähentää tallennustilan tarvetta merkittävästi normaaleihin JPG-kuviin verrattuna. Myös Apple lisäsi viime vuonna uusimmissa iOS- ja macOS-versioissaan jo tuen HEIF:lle. HEIF:n pitäisi pystyä pakkaamaan sama kuvanlaatu puolet pienempään tiedostokokoon.
Tekoälyä eteenpäin – neuroverkkorajapinnoista uusi versio
Android 8.1:ssä ensi kertaa esiteltyä neuroverkkorajapintaa viedään Android P:ssä eteenpäin tuella uusille operaatioille.
Autofill-parannuksia
Edellisessä Android-versiossa, Oreossa, esiteltiin salasanojen ja muiden tietojen automaattiseen täydennykseen uusi Autofill-kokonaisuus, joka helpotti ja paransi salasanahallintasovellusten toimintaa merkittävästi. Android P parantaa Autofilliä usein eri tavoin, kuten yhteensopivuustilalla, joka mahdollistaa kokonaisuuden sulavan yhteistoiminnan vielä vain vanhoja käytöntöjä tukevien sovellusten ja uuden Autofillin käytössä rinnakkain.
Tiukennuksia sovellusten rajapintojen käyttöön
Android P:n myötä Google on myös tiukentamassa suhtautumistaan muiden kuin julkisten rajapintojen käyttöön sovelluksissa. Toistaiseksi kyse on lähinnä varoituksesta jatkossa tulevista muutoksista.
Vaatimus sovelluksille uusien Android-versioiden tuesta
Samoin Android P:n tulon myötä Google tiukentaa vaatimuksia Android-sovelluksille. Syyskuusta 2018 alkaen sovellusten pitää tukea API-rajapintatasoa 26 eli Android 8.0 Oreota.
Android P tulee varoittamaan päivittämättömistä sovelluksista, jos ne ovat vanhempia kuin rajapintatasoa 17 eli tähdätty Android 4.2 Jelly Beania vanhemmille versioille.
Muutosten myötä Google pakottaa sovellukset jatkossa nopeammin uusissa Android-versioissa esiteltyjen uudistusten mukaisiksi parantaen muun muassa suorituskykyä ja tietoturvaa.