Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen Viestintäviraston päätökseen kieltää Loton arvonnat Ylen kanavilla. Hän teki asiasta joulukuussa kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.
Grahn-Laasonen sanoo olleensa huolestunut pelisääntöjen sekavuudesta julkisen ja kaupallisen median välillä.
– Kyse on rajapinnoista julkisen eli verovaroin rahoitetun ja toisaalta kaupallisen median välillä. Kirjallisessa kysymyksessä oli kyse verorahoista eli siitä, voiko Yle tuottaa sponsoroitua ohjelmaa ja näin astua kaupallisen median tontille. Nähdäkseni nämä pelisäännöt ovat tärkeitä nyt, kun Yleisradion rahoitus turvattiin uuden lainsäädännön myötä verovaroja tukevalle tasolla ja vastaavasti kaupallinen media on Suomessa vaikeuksissa.
Grahn-Laasonen teki joulukuussa kirjallisen kysymyksen koskien Yleisradion mahdollisuutta lähettää mainontaa tai sponsoroituja ohjelmia kanavallaan.
– Olen tyytyväinen siihen, että uuden lain avoimia kysymyksiä on nyt linjattu Viestintäviraston toimesta. Jatkossakin on niin, että Yle ei voi lähettää mainoksia eikä tuottaa sponsoroituja sisältöjä.
"Ylellä pitää olla myös rajat"
Uusi Yleisradiolaki tuli voimaan tämän vuoden alusta. Sen pohjalta syntyi myös Grahn-Laasosen tekemä kirjallinen kysymys.
– Kyse on melko tuoreesta laista ja sen tulkinnasta. Tämä on myös Viestintäviraston tulkinta lain hengestä, jonka eduskunta on säätänyt. Meillä pitää olla myös kaupallisen median toimintaedellytykset kunnossa eli kilpailun pitää toimia. Ylellä pitää olla myös rajat, sillä ohjelmaa tuotetaan verovaroin ja silloin käydään ihmisten kukkarolla. Meidän on oltava tarkkana siinä, mikä on Yleisradion tehtävä.
Grahn-Laasonen uskoo, että uuden yleisradiolain voimaatulon myötä nousee varmasti muitakin avoinna olevia kysymyksiä.
– Sisältöpuolella on keskusteltu esimerkiksi siitä, onko sopivaa, että verovaroin tuotetaan tanssiohjelmia. Sisältökysymysten linjaaminen on sitten Ylen hallintoneuvoston tehtävä, hän painottaa.
(MTV3)