Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ei kommentoinut yhtiön rahoitusta MTV Uutisille.
Medialiiton mukaan Yleisradion on tehostettava toimintaansa, sillä yhtiön budjetin kasvattaminen entiseen malliin ei ole nykyisessä taloustilanteessa mahdollista.
Yleisradion leikkaukset ovat osoittautuneet niin vaikeiksi, että niitä pohtivan parlamentaarisen työryhmän toimikautta on jatkettu kesäkuun loppuun.
Yleisradio esitteli maanantaina käyttöön otettavat 10 miljoonaa euroa maksaneet uudet studiot. Ylen mukaan puitteet ovat nyt parhaat mahdolliset sisältöjen tarjoamiseksi nykyaikaisesti ja kiinnostavasti.
Medialiitto ihmettelee studioiden uusimista.
– Kyllähän se kuvastaa sitä, että Yleisradio on tottunut toiminaan vuosittain automaattisesti kasvavalla budjetilla ja sikäli se elää hyvin erilaista elämää kuin ympäröivä mediakenttä, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.
Ylen määräraha nousisi tänä vuonna indeksikorotuksella parilla kymmenellä miljoonalla lähes 600 miljoonaan euroon, josta päähallituspuolueet ovat valmiita leikkaamaan 120-140 miljoonalla eurolla ja muuttamaan samalla Ylen tehtäviä.
Yle-työryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen mukaan työryhmä saa työnsä vaikeuksista huolimatta valmiiksi muutamassa viikossa.
– Käymme nyt parhaillaan Ylen rahoitusta läpi ja uskoisin, että siinäkin sopuun päästään. Toivon ainakin niin, että puolueet pystyvät löytämään yhteisen ymmärryksen, vaikka se on kaikkein vaikein kysymys, mikä pöydässä on.
Suosikkiohjelmien lopettaminen uhkailua?
Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ei kommentoinut rahoitusta MTV Uutisille. Ylä-Anttila on perustellut rahoituksen kasvua Ylen roolilla huoltovarmuudessa.
– Huoltovarmuutta tuottavat kaikki mediat ja tarvitaan moniääninen mediakenttä, toteaa Holmberg Medialiitosta.
Ylen johdon mukaan leikkausten vuoksi ei olisi mahdollista ostaa enää esimerkiksi MM-hiihdon oikeuksia tai Euroviisuja ei nähtäisi.
– Se kuulostaa uhkaukselta tyypilliseltä uhkailulta, kun johonkin organisaatioon kohdistuu säästövaatimus, niin otetaan sitten se kaikkien suosituin palvelu, että juuri tämä loppuu, mutta se olisi aika typerää priorisointia, laukoo Holmberg.
Medialiiton mukaan Ylessä riittää tehostamista, sillä yksityisen uutismedian tulot ovat puolittuneet parissa vuosikymmenessä ja silti ne tekevät monikanavaista sisältöä.
Holmbergin mukaan Ylen pitää olla samalla viivalla kuin muidenkin. Esimerkiksi sairaaloista säästetään. Ei voi olla sellaista pyhää lehmää, johon ei voi koskea.