Grilliruoka voi koitua lemmikin kohtaloksi – toimi näin jos epäilet koiran hotkaisseen teräviä luita

Maissintähkät, suolainen ruoka ja terävät luut voivat aiheuttaa suolitukoksia tai repeämiä suolistossa. 

Lämmin kesäpäivä, kuumana tirisevä grilli ja herkkupalojen perään kuolaava koira. Herkkuhetki saattaa olla vaarallinen karvaiselle perheenjäsenelle, sillä grilliherkut eivät sula koiran suolistossa. Pahimmillaan lopputuloksena on repeytynyt suoli tai puhjennut mahalaukku. Silloin on kiire eläinlääkäriin.

Espoon eläinsairaalan klinikan johtaja Tiina Wrightin mukaan tähystykseen tuodaan jatkuvasti koiria, jotka ovat hotkaisseet sopimattomia ruokia.

– Usein voi olla niin, että herkku on vaan sopimaton koiran ruoansulatukselle. Mausteiset ruoat voivat jo yksinään laittaa koiran vatsan sekaisin, hän kertoo.

Ei maissintähkille, luille ja grillivartaille

Grillattu maissintähkä maistuu varmasti koiran suuhun herkulliselta, mutta ongelma on sen sulamattomuus koiran mahalaukussa ja suolistossa. Silloin vaarana on suolitukos. 

Wrightin mukaan iso riski ovat puiset grillitikut ja vartaat. Ne maistuvat hyviltä vaikka niissä ei ruoanjämiä olisikaan. Ahne koira saattaa napata sen omistajan valvovan silmän alta.

– Kun sellaisen nielaisee kokonaisena, ei sitä saa ulos muuten kuin tähystämällä ja leikkaamalla. Ne ovat vaaran paikkoja, Wright toteaa.

Wright muistuttaa, että myös grillatut tai muuten kypsytetyt luut voivat tehdä tuhoisaa jälkeä koiran suolistossa ja mahalaukussa. Luiden koostumus muuttuu kypsentämisen yhteydessä. Luut saattavat hajota säikeisiksi koiran suussa ja terävät palat aiheuttavat riskin lemmikin terveydelle. 

Perso koira saattaa napata herkkuja ruokapöydältä tai tonkia tähteitä roskiksesta. Siksi on tärkeää, että omistaja huolehtii siitä, ettei koira pääse käsiksi sille sopimattomiin suupaloihin. 

Ensiapua ahmatille keittiöstä

Mikäli omistajalla herää epäilys, että koira on saattanut rouskutella esimerkiksi teräviä luita, saattaa keittiöstä löytyä ensiapua hätään. Wright vinkkaa, että koiralle voi yrittää syöttää tankoparsaa.

Tankoparsan pitkät kuidut kietoutuvat eläimen vatsalaukussa muiden vatsassa olevien asioiden ympärille. 

– Tankoparsalla voidaan ennalta ehkäistä sitä, etteivät esimerkiksi terävät luut vahingoita suolen pintaa, Wright kertoo.

Kuituisuutensa takia tankoparsa ei myöskään sula hyvin koiran suolistossa. Siksi se auttaa muuta ”tavaraa” poistumaan turvallisesti lemmikin suolistosta. 

Riskiryhmäläisten saatava apua pian

Wright kannustaa omistajaa olemaan yhteydessä eläinlääkäriin, mikäli epäilee koiran syöneen jotain sopimatonta. Mikäli lemmikin yleisvointi on selvästi heikentynyt eikä se käyttäydy normaalisti, omistajan hälytyskellojen pitäisi soida. 

– Mikäli lemmikki oksentaa tai ripuloi rajusti, eikä syö tai juo, tilanne voi olla hälyttävä. 

Oksentelu ja ripulointi alkaa usein lievänä. Mitä kauemmin oireet jatkuvat, sitä vaarallisempi tilanne on. Etenkin pienet koirat, koiranpennut ja kissat ovat riskiryhmäläisiä ja niille kuivumisen riski on suuri. 

– Niiden kanssa pitää nopeasti tulla eläinlääkäriin, ettei lemmikki pääse kuivumaan, Wright kehottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat