Grönlannin jäätikön korkeimmalla kohdalla on alkanut yllättäen sataa vettä. Kyseessä on ensimmäinen kerta mittaushistorian aikana, kun jäätikön 3216 metriä korkealla huipulla on havaittu vesisadetta.
The Guardian kirjoittaa, että kyseessä on vahva merkki ilmastokriisistä.
Yhdysvaltalailla tiedeasemalla ei ollut edes valmiuksia mitata vesisateen määrää, sillä se tuli täytenä yllätyksenä. Tapaus sattui viikko sitten (14.8.), kun Grönlannissa vallitsi kolmen päivän ajan poikkeuksellisen lämmin ilmavirtaus.
Vettä satoi taivaalta jäätikön huipulle useiden tuntien ajan, kertoo National Snow & Ice Data Center (NSIDC) sivuillaan.
Kansainvälisen ilmastopaneelin hiljattain julkaiseman raportin mukaan ihmiskunnan tuottamat päästöt lämmittävät yksiselitteisesti maapalloa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Coloradon yliopiston ilmastotutkija Ted Scambos kommentoi uutiskanava CNN:lle, että nyt ei puhuta ilmastovaihteluun liittyvästä lämpimästä jaksosta, vaan ennennäkemättömästä tilanteesta.
Grönlannin jäätikössä on havaittu myös laajamittaista sulamista. Merenpinnan on arvioitu kohoavan useita metrejä, jos koko Grönlannin jäätikkö sulaisi. Tämä ei tosin tapahtuisi hetkessä, vaan siihen kuluisi satoja vuosia. Meren pinta on kuitenkin noussut jo 20 senttimetriä.