Tutkijat katsoivat syvälle "Tuomiopäivän jäätikön" alle tehden pelottavan havainnon

AOP antarktis, jäätikkö
Arkistokuva: Etelämantereen jäätikköä.
Julkaistu 20.09.2024 18:56
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tutkijat ovat havainneet syvällä veden alla kulkevien tutkimusrobottien avulla, että Etelämantereella sijaitseva Thwaitesin jäätikkö on sulamassa kiihtyvään tahtiin. 

Tutkijoiden mukaan jäätikkö saattaa olla peruuttamattomasti matkalla kohti romahtamistaan. CNN uutisoi, että kyseessä olisi katastrofaalinen tilanne maailmanlaajuisessa merten pintojen nousussa.

Thwaitesin jäätikköä kutsutaan myös "Tuomiopäivän jäätiköksi". Jäätikköä säännöllisesti tutkineen ITGC:n (International Thwaites Glacier Collaboration) tutkijat kertovat, että kuusi vuotta kestäneen seurannan perusteella näkymät jäätikön suhteen ovat synkät. Tutkijoiden mukaan jäätikön vetäytyminen ja jään häviäminen ovat tapahtumassa nopealla tahdilla.

Lue myös: Tutkimus: Golfvirta voi pysähtyä  – vaikutus Suomeen olisi katastrofaalisen hyytävä

Tutkijat ennakoivat, että Thwaitesin -jäätikkö ja Etelämantereen jääpeite saattavat romahtaa katastrofaalisesti kahdensadan vuoden sisällä.

Pelkästään Thwaitesin jäätikkö sisältää niin paljon vettä, että jäätikön sulaminen nostaisi merien pintaa yli 60 sentillä. Thwaites toimii kuitenkin samalla eräänlaisena patona Etelämantereen laajalle jäätikölle. Thwaitesin sulaminen saattaisi lopulta johtaa tilanteeseen, jossa merien pinnat nousevat noin kolmella metrillä Etelämantereen jäiden vapautuessa.

Lue myös: Ilmastotutkija Himalajan jäätikön romahtamisesta: "Tällaisten hyökytulvien riski kasvaa ilmastonmuutoksen edetessä"

Houstonin yliopiston tutkijatiimi on puolestaan havainnut meren sedimenttikerroksia tutkimalla, että Thwaitesin jäätikön nopea häviäminen alkoi jo 1940-luvulla ilmeisesti voimakkaan El Niño -ilmiön myötä.

Lue myös: Ilmaston lämpenemisellä erikoinen vaikutus: Pidentää päivää

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos