Grönlanti kielsi alkoholin, jotta ihmiset eivät kokoontuisi juhlimaan – resurssit tehohoitoon ovat lähes olemattomat: Näin paikallinen kuvailee maan tunnelmia MTV Uutisille

Grönlannissa tehtiin rajoituksia jo ennen ensimmäistä vahvistettua koronatartuntaa. Nyt tartuntoja on maassa kymmenen ja hallitus on muun muassa rajoittanut liikkumista ja kieltänyt alkoholin myynnin.

Ensimmäinen koronavirustartunta todettiin Grönlannissa 16. maaliskuuta. Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa asuva Ababsi Lyberth kertoo, että jo ennen ensimmäistä vahvistettua tartuntaa, hallitus oli antanut suosituksia muun muassa kokoontumisiin liittyen.

– Hallitus kehotti välttämään yli 1000 ihmisen kokoontumisia, kättelyä tai muuta fyysistä kontaktia, kertoo Lyberth MTV Uutisille.

Toisen tartunnan vahvistuessa hallitus otti järeät keinot käyttöön, jotta koronavirus saataisiin maassa nopeasti aisoihin.

– Hallitus kielsi välittömästi matkustamisen Nuukista muihin kaupunkeihin. Koulut ja julkiset paikat suljettiin.

– Myös alkoholin myynti kiellettiin Nuukin kaupungissa sekä kahdessa kylässä Nuukin lähettyvillä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun poliisi raportoi kohtaamistaan vaikeuksista ihmisten kokoontuessa yhteen juhlimaan, kertoo Lyberth.

Asukkaat tyytyväisiä rajoituksiin

Lyberthin mukaan grönlantilaiset ovat olleet erittäin tyytyväisiä siihen, kuinka nopeasti hallitus päätti toimia ja ottaa rajoituksia käyttöön.

Alkoholin myynnin kieltäminen otettiin myös hyvin vastaan, sillä paikallisten mielestä rajoitus oli välttämätön. Kiellon toivotaan vähentävän ihmisten fyysistä kontaktia.

Muun muassa The Guardianin mukaan alkoholin kieltämisellä pyrittiin myös vähentämään lapsiin kohdistuvan kotiväkivallan riskiä. Maan terveysministeri Martha Abelsenin mukaan kotiväkivalta on lisääntynyt viime viikkojen aikana Nuukissa.

Ihmiset pelkäävät epidemiaa

Terveydenhuollon äärimmäisen rajallinen kapasiteetti sai grönlantilaiset toivomaan järeitä otteita hallitukselta.

Grönlannissa vallitsee pelko suuremmasta epidemiasta, sillä tällä hetkellä resurssit tehohoitoon ovat lähes olemattomat. Lyberthin mukaan Grönlannissa ei ole tällä hetkellä edes viittä hengityskonetta.

– Grönlannissa on 60-70 kylää ja vain hyvin harvoissa niissä on sairaalaa tai lääkäreitä.

– Täällä pelätään mitä tahansa epidemiaa, joka vaatisi tehohoidon tarjoamista. Jos potilaat täällä tarvitsevat sellaista jatkohoitoa, mitä me emme voi tarjota, evakuoidaan heidät yleensä Tanskaan tai Islantiin.

Lyberth on kuitenkin huolissaan tämänhetkisestä mahdollisuudesta lennättää potilaita Tanskaan, sillä myös Tanskan terveydenhuollossa on ruuhkaa koronaviruspotilaiden vuoksi.

Tähän mennessä Grönlannissa on yhteensä todettu kymmenen koronavirustartuntaa. 

Lue myös:

    Uusimmat