Grönlannissa on todettu toistaiseksi vain 11 vahvistettua koronavirustartuntaa. Suomalainen vaihto-opiskelija kertoo kuulumisiaan Grönlannin pääkaupungista Nuukista.
23-vuotias Eeva Honkonen muutti Grönlantiin vaihto-opiskelemaan helmikuun alussa täynnä intoa ja tarmoa. Honkonen lähti täydentämään itsehallintoalueen pääkaupunkiin Nuukiin valtiotieteiden opintojaan ja opiskelemaan grönlannin kieltä.
Vielä maaliskuun alussa Honkonen seurasi koronauutisia maailmalta sillä silmällä, että mahtaako virus Grönlantiin koskaan yltää ja jos yltää, niin millä tavalla.
Ulkorajat suljettiin maaliskuun puolivälissä
16. maaliskuuta Grönlannin pääministeri Kim Kielsen piti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin jo toisesta saarella ilmenneestä tartuntatapauksesta. Samalla tiedotettiin Nuukin ulkorajojen sulkemisesta, yli 10 henkilön kokoontumiskiellosta sekä koulujen, harrastusten ja liikkeiden sulkemisesta.
Honkonen kertoo seuranneensa tiedotustilaisuutta yliopistolla mietteliäänä.
– Katsottiin lounaalla pääministerin tiedotustilaisuutta ja siellä kerrottiin, että koronavirus on saapunut todella nyt myös Grönlantiin. Toinen tartuntatapaus koski meidän yliopiston opiskelijaa. Koko yliopisto tyhjeni saman tien. Ensimmäiset päivät olivat sen jälkeen täällä hysteerisiä, Honkonen muistelee.
Grönlannissa alkoholijuomien kyljessä on varoitusmerkki moottorikelkalla ajamisesta alkoholin vaikutuksen alaisena.
Nuukin ruokakaupoista loppui hiiva
Paikallisilla oli hänen kertomansa mukaan aito huoli siitä, että virus lähtee leviämään saarella valtoimenaan ja lopputuloksena on epidemia.
– Koko saarella on yksi ambulanssihelikopteri. Hengityskonepaikkoja on yhteensä neljä. Maskit loppuivat kaupoista ensimmäisten päivien aikana. On puhuttu, että Grönlannin terveydenhuolto ei kestäisi epidemiatilannetta missään olosuhteissa, Honkonen kertoo.
10 hengen tapaamiskiellon noudattaminen ei ole ollut grönlantilaisille itsestäänselvyys, vaikka kokkontumiset eivät välttämättä katukuvassa näykään.
– Sosiaalisen median perusteella nuorten kokoontuminen ja alkoholin juominen on jatkunut. Grönlannin asukkaat olivat tästä huolissaan. Täällä on muutenkin isoja ongelmia alkoholin ja perheväkivallan kanssa.
Grönlannin hallitus tiedottikin 28. maaliskuuta uusista rajoituksista, joihin kuului alkoholin totaalinen myyntikielto. Se tuli Honkosen mukaan grönlantilaisille täytenä yllätyksenä.
– Täällä alkoholin myynti loppuu arkisin kello 20 ja kiellosta tiedotettiin heti sen jälkeen. Se aiheutti tosi ison polemiikin.
– Täällä loppui kaupasta parin päivän aikana hiiva. Ihmiset tuskin leipoivat niin paljon, että hiiva pääsi loppumaan, Honkonen tuumii.
Nuukin kaupungissa paikalliset tuntevat hyvin toisensa. Myös ensimmäisen koronavirustartunnan saaja oli Eeva Honkosen mukaan nopeasti kaupunkilaisten tiedossa.
Nuukissa kaikki tuntevat toisensa
Honkonen kertoo parin kuukauden aikana päässeensä hyvin sisään Nuukin kaupungin mielenmaisemaan. Hänen sanojensa mukaan noin 16 000 asukkaan pääkaupungissa tieto tartunnan saaneista levisi heti paikallisten korviin.
– Se on mielenkiintoista, että täällä kaikki tuntee toisensa. Jopa minä vaihto-opiskelijana tiedän, kuka oli ensimmäinen koronatartunnan saanut. Se lähti perheestä, joka oli ollut Pohjois-Italiassa laskettelemassa hiihtolomareissullaan. Perheen isä sairastui ensimmäisenä ja kaksi lasta myöhemmin.
Grönlantiin syvästi rakastuneen Honkosen pitäisi suunnitelmien mukaan jatkaa vaihto-opiskelijuuttaan saarella aina kesäkuuhun asti. Kysyimme naiselta, että onko hän ajatellut palaamistaan Suomeen ennemmin koronaviruksen takia.
– Silloin kun kuulin, että Suomen ulkorajat suljetaan, mietin sitä hetken aikaa. En omien pelkojeni takia, vaan lähinnä siksi, että jos joku läheiseni sairastuisi, miten pääsen täältä pois. Suunnilleen kaikki muut suomalaiset vaihto-opiskelijakaverini päättivät palata maailmalta takaisin Suomeen. Päätin itse kuitenkin jäädä, hän kertoo.
Grönlannissa on todettu toistaiseksi 11 vahvistettua koronavirustartuntaa. Grönlannissa on testattu yhteensä yli 900 ihmistä ja saarella ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa 4. huhtikuuta jälkeen.
Lähde: Nun.gl
Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta yläpuolelta!