Venäjän presidentin Vladimir Putinin yritykset kurittaa Venäjän sotajohdossa vallankaappausta yrittänyttä Wagner-palkkasotilasyhtiötä saattavat helpottaa myös Putinin tuomitsemista sotarikoksista.
Näin arvioivat Guardian-lehdelle puhuneet kansainvälisen oikeuden asiantuntijat lauantaina.
Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin päätettyä dramaattisen kapinansa juhannuksena Putin sanoi Venäjän valtion "rahoittaneen kokonaan" Wagnerin toiminnan. Putin sanoi Guardianin mukaan, että pelkästään tämän vuoden aikana Prigozhinin yhtiö oli saanut Venäjän valtion budjetista yli 86 miljardia ruplaa eli tämänhetkisen kurssin mukaan vajaat 900 miljoonaa euroa.
Asiantuntijoiden mukaan tämä voi epäsuorasti asettaa myös Putinin vastuuseen Wagnerin palkkasotilaiden julmuuksista Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana.
– (Putinin) sanoilla voi olla hyvin merkittäviä seurauksia sikäli, että ne saattavat altistaa Venäjän valtion sekä Putinin henkilökohtaisesti, Venäjän valtion johtajana, vastuuseen Wagnerin toimista, arvioi Philippe Sands KC, University College London -yliopiston lakiprofessori, joka on erikoistunut kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen.
Oxfordin yliopiston lakiprofessori Dapo Akande arvioi Guardianille, että vaikka palkkasotilaiden rahoittamisen myöntäminen ei automaattisesti aseta Putinia vastuuseen Wagnerin sotarikoksista, ei Venäjän johtaja voi enää väittää, ettei Venäjän hallinnolla ole niiden kanssa mitään tekemistä.
Zelenskyi haluaa kutsun Natoon
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina haluavansa, että Ukraina kutsutaan Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa myöhemmin tässä kuussa.
Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee hyvin selvän ja ymmärrettävän merkin Vilnan huippukokouksesta siitä, että Ukrainasta voi sodan jälkeen tulla sotilasliitto Naton tasavertainen jäsen. Hän sanoi tämän olevan hyvin tärkeää ukrainalaisille.
Zelenskyi puhui asiasta toimittajille tiedotustilaisuudessa Kiovassa vierailleen Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin kanssa.