Presidentti Putin vaikuttaa kannattavan puolustusministeriön hanketta, joka asettaisi Wagner-palkkasotilasryhmän ja muut Venäjän puolella taistelevat "vapaaehtoisyksiköt" puolustusministeriön suoraan alaisuuteen. Wagner-pomo Prigozhin ei asiasta innostu.
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti kantansa keskustellessaan Venäjä-mielisten sotabloggaajien ja -kommentaattorien kanssa tiistaina.
Puolustusministeri Sergei Shoigu on esittänyt aloitteen, jonka mukaan Venäjän puolella taistelevat palkkasotilasryhmät pakotettaisiin allekirjoittamaan sopimus puolustusministeriön kanssa.
– Tämä pitää tehdä ja se pitää tehdä niin pian kuin mahdollista, Putin linjasi.
– Se käy järkeensä ja noudattaa käytäntöjä ja lakeja, Putin jatkoi.
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinilta kysyttiin Putinin lausunnosta keskiviikkona.
– Lähtiessämme tähän sotaan kukaan ei kertonut, että velvollisuutemme on tehdä sopimuksia Venäjän puolustusministeriön kanssa. Yksikään Wagner-taistelija ei ole valmis lähtemään sille häpeäpolulle uudestaan, Prigozhin totesi.
– Sen vuoksi kukaan heistä ei allekirjoita mitään sopimusta, hän jatkoi.
Lue myös: Putinilta yllättävä väite: Venäjä on menettänyt yli 50 panssarivaunua Ukrainan "massiivisessa" hyökkäyksessä
"Pitääkö kuolleidenkin allekirjoittaa sopimus?"
Prigozhin totesi uskovansa, että presidentti Putin ja Venäjän duuma löytävät kompromissin, jolla taataan, että entiset Wagner-sotilaat saavat virallisen sotaveteraanistatuksen ja heille kuuluvan sosiaaliturvan.
Wagner-johtaja Prigozhin on myös aiemmin julkisesti kieltäytynyt noudattamasta Shoigun aloitetta. Erityisesti Bahmutin taistelun vuoksi merkittävästi julkisuutta saanut Wagner-ryhmä on Venäjän useista palkkasotilasryhmistä suurin ja vaikutusvaltaisin.
Prigozhin on väittänyt hänen toimintaansa ohjaavan Venäjän edun ajattelu ja lojaalius Putinia kohtaan. Sen sijaan Shoigun johtamaa puolustusministeriötä Prigozhin on syyttänyt muun muassa maanpetoksesta.
– Olen menettänyt sodassa 20 000 taistelijaa. Täytyykö heidänkin allekirjoittaa puolustusministeriön sopimus?, Prigozhin kysyi sarkastisesti.
Prigozhinin väitteitä Wagnerin vahvistamista tappioista ei ole vahvistettu. Tiedossa kuitenkin on, että Wagner on kärsinyt raskaita tappioita kuukausia kestäneissä Bahmutin taisteluissa. Nimettömät länsiviranomaiset ovat puhuneet yli 20 000 kuolleesta venäläistaistelijasta, mikä jokseenkin täsmää Prigozhinin väitteiden kanssa.
Päätös Wagnerin vaikutusvallan kuristamisesta tehtiin jo tammikuussa, väittää Guardianin haastatteleman R Politik -analyysiyhtiön perustaja Tatyana Stanovaya. Hänen mukaansa Kremlin johtoajatus on, että vähintään kaikki Ukrainassa taistelevat sotilaat olisivat Venäjän vakinaisen armeijan alaisuudessa.
1:33
Lue myös: Käynnistääkö Ukrainan hyökkäys dominoefektin? MPKK:n sotilasprofessori povaa seuraavaksi sodan verisimpiä taisteluita
Guardian: Shakkimatti
Putinin lausunto on iso tuenosoitus Shoigulle ja ajaa Prigozhinin "uhanalaisimpaan" asemaan sitten suurhyökkäyksen alun, kirjoittaa brittilehti Guardian.
– Shoigu on ajanut Prigozhinin enemmän tai vähemmän shakkimatti-tilanteeseen, sanoi ajatushautomo Rand Corporationin tutkija Dara Massicot Guardianille.
– Jos Wagner ei allekirjoita sopimusta muutamassa viikossa, Venäjän valtio saattaa lopettaa Wagnerin tukemisen tai jopa tehdä oikeudellisia toimia heitä vastaan, hän jatkoi.
Guardianille puhunut nimetön puolustusviranomainen kuitenkin muistuttaa, että monet ovat useaan kertaan virheellisesti arvelleet Prigozhinin ajan olevan ohi.
Lue myös: Panssariupseerit vertaavat Ukrainan hyökkäystä Kurskin suurtaisteluun: Kahden asian pitää riittää, jottei Ukrainalle käy kuin Saksan rynnäkölle
Teatteria?
Sotilaallisesti Wagner-ryhmä on tällä hetkellä yhdenlaisessa käymistilassa. Palkkasotilasryhmän taistelijat ovat vähintään pääosin vetäytyneet Bahmutin kaupungista kesäkuun alun aikana. Prigozhinin mukaan Wagner-ryhmä on valmis palaamaan eturintamalla elokuun alussa.
R Politik -analyysiyhtiön perustajan Stanovayan mukaan Prigozhinin tulevaisuus voi olla kiinni Ukrainan vastahyökkäyksestä.
– Prigozhin odottaa, että (Kreml) näkee, että ilman hänen kykyjään ja taitojaan Venäjän armeija menettää maa-alueita. Silloin Putin ja Shoigu tulisivat pyytämään hänen apuaan…hän haaveilee siitä, Stanovaya muotoilee.
Sotahistorioitsija Lasse Laaksonen arvioi toukokuussa Huomenta Suomessa, että Kremlin ja Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria".
– Minun tulkintani on, että (Prigozhinin ja Kremlin riitely) on tietynlaista teatteria. Varmasti se on hämmentämistä, jota Venäjä ja Putin harjoittavat. En usko, että Prigozhin tekee sitä yksin, Laaksonen sanoo.
Lue myös: Sotatieteilijä Ilmari Käihkö: Ukrainan sodanjohdolla on kaksi kauhuskenaariota
1:25