Guatemalassa ratsia Pelastakaa Lapset -järjestön toimistoon – oikeusministeriön mukaan tapaus liittyy epäiltyihin lasten hyväksikäyttötapauksiin

Sekä Guatemalan oikeusministeri että ratsiasta kertonut erikoissyyttäjä on listattu Yhdysvalloissa korruptoituneeksi ja epädemokraattiseksi toimijaksi.

Guatemalan viranomaiset tekivät torstaina ratsian kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön toimistoon maan pääkaupungissa Guatemalassa. Maan oikeusministeriön mukaan ratsia on osa tutkintaa, joka liittyy epäiltyihin lasten hyväksikäyttötapauksiin.

Järjestön edustaja vahvisti uutistoimisto AFP:lle toimistoon tehdyn ratsia mutta ei kommentoinut asiaa enempää.

Oikeusministeriön erikoissyyttäjä Rafael Curruchiche kertoi sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla, että operaation taustalla on monikansallinen tutkinta ja että guatemalalaisviranomaiset ovat pyytäneet apua Yhdysvaltain Texasin osavaltion syyttäjiltä.

Curruchichen mukaan operaatioon kuului muun muassa etsintöjä ja todisteiden takavarikoimista.

GuatemalalaislehtiPrensa Libren mukaan guatemalalaisviranomaiset lähettivät alkukuussa kirjeen Texasin oikeusministerille. Kirjeessä nimettiin Pelastakaa Lapset ja muutama muu kansalaisjärjestö, joiden guatemalalaisviranomaiset epäilevät olevan mukana lasten ihmiskaupassa.

Oikeusministeriön edustajia Yhdysvaltain korruptiolistoilla

Curruchiche johtaa Guatemalan oikeusministeriön alaista korkean profiilin tapauksiin keskittyvää syyttäjänvirastoa. Erikoissyyttäjää pidetään myös Guatemalan oikeusministerin Consuelo Porrasin läheisenä liittolaisena.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on luokitellut Porrasin korruptoituneeksi ja epädemokraattiseksi. Myös Curruchiche on Yhdysvaltain ulkoministeriön listalla korruptoituneista ja epädemokraattisista Väli-Amerikan maiden viranomaisista.

Viime viikolla julkaistussa lausunnossa Pelastakaa Lapset kertoi olevansa tietoinen heihin kohdistuvista väärinkäytösväitteistä. Järjestö kertoi ottavansa syytökset aina vakavasti ja selvittävänsä niitä perusteellisesti riippumattomien tutkintamekanismiensa avulla.

– Meillä ei ole mitään todisteita, jotka tukisivat näitä väitteitä. Me jatkamme siirtolaislapsille ja heidän perheilleen tarjoamaamme humanitaarista apua, lausunnossa kerrottiin.

Pelastakaa Lapset on toiminut Guatemalassa vuodesta 1976.

Lue myös:

    Uusimmat