Haamuraja jäi kahden sentin päähän – Tommi Evilältä kova povaus Timanttiliigan supersuorittajasta

Italian jässikältä valtava kuulakaari! Kisaennätys Timanttiliigassa 0:28
Italian jässikältä valtava kuulakaari! Kisaennätys Timanttiliigassa

Italian Leonardo Fabbri mäjäytti Brysselin Timanttiliigan illassa yhden kaikkien aikojen kuulatyönnöistä. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä on varma, että hallitsevalta Euroopan mestarilta nähdään tulevaisuudessa vieläkin pidempi kaari.

Rooman EM-kultamitalisti Fabbri shokeerasi kuularingissä 22,98 kantaneella suorituksellaan. Italialainen nimittäin kiskaisi kuulan maansa ennätyslukemiin jo avausheitollaan.

– Hän laittoi kyllä sellaisen lähtölaukauksen siinä, että osalla putosi leuka rinkiin, eikä se noussut enää kisan aikana, Tommi Evilä maalailee Fabbrin suorituksesta. 

Evilän mukaan noin kova suoritus jo ensimmäisellä kierroksella järisyttää kilpailun dynamiikkaa väistämättä. Kanssakilpailijat eivät voi olla ottamatta vaikutteita vastustajansa hirmuvedosta. 

– Siinä tulee helposti ulkoinen ärsyke, ettei oma pakka kysy rentona. Refleksinomainen toiminta karkaa. Menee hetken aikaa, että kroppa tasaantuu. Tekninen tekeminen kärsii. Keihäänheitossa sitä nähdään usein, että muut yrittävät jonkun muun alkukierroksen huippuvedon jälkeen "halkaista kenttää", eli yrittävät liikaa. 

Kilpailun toiseksi venytti USA:n Ryan Crouser, joka hänkin suoritti loistavasti ja pukkasi 22,79. Italialaisen jätti-iltaan se ei riittänyt kuitenkaan vastaukseksi. Illan kolmas oli Jamaikan Rajindra Campbell tuloksella 21,95.

Fabbrin ennätys on kaikkien aikojen viidenneksi paras suoritus jäi siis vain kahden sentin päähän maagisesta 23 metrin rajasta. Tuon haamuluvun on ylittänyt miesten kuulassa historian aikana vain neljä miestä. ME-mies (23,56) Crouserin lisäksi USA:n Joe Kovacs (23,23) on tehnyt tempun 2020-luvulla.

Tilastokolmonen Randy Barnes (23,12) ja neljäntenä oleva Saksan Ulf Timmerman (23,06) tekivät omat haamusuorituksensa yli 30 vuotta sitten. 

Fabbrille kahden sentin parannus ensi kaudella on täyttä realismia, Evilä sanoo. 

– Ehdottomasti näin. Ensi vuonna, kun vain terveyttä riittää, niin Timmerman tulee saamaan siihen kerhoon seuraa.

Lue myös:

    Uusimmat