Lex Hollo: Räjähtävä avaus Timanttiliigassa

Pablo Pichardo
imago/Newspix/ All Over Press
Julkaistu 18.05.2015 13:09

Lauri Hollo

Timanttiliigassa käytiin viikonlopun aikana kaksi ensimmäistä osakilpailua. Dohassa nähtiin suorastaan räjähtävä alku kaudelle, niin suomalaisittain kuin kansainvälisesti.

Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen suoritukset olivat sellaisia, että valmentajat Hannu Kangas ja Jarmo Hirvonenkin joutuivat ihmettelemään. Odotukset urheilijoiden leireissä olivat varovaiset, mutta kotiin tultiin kassissa tulokset 88,62 ja 86,61. Tämä on jopa hämmentävää. Etenkin Ruuskasella on ollut monesti alkukaudella kovin nihkeää, mutta nyt oikea lentorata löytyi jo kolme kuukautta ennen MM-kilpailuja. Tulokset olivat tähän kohtaan jo melkein liian hyviä. Valmennuksella ja urheilijoilla on miettimistä. Miten näin hyvään tuloskuntoon reagoidaan vai jatketaanko alkuperäisen suunnitelman mukaan? Hirvittävässä harjoitusjumissa kaverit eivät ainakaan ole.

Kolmiloikassa huikeita hyppyjä

Miesten kolmiloikassa nähtiin kaikkien aikojen kilpailu. Teddy Tamgho (17,24), Alexis Copello (17,18) ja Nelson Evora (17,12) hyppäsivät kaikki hienosti, mutta valitettavasti heidän hyppynsä eivät näyttäneet yhtään miltään, kun kaksi kumiukkoa – Pedro Pablo Pichardo ja Christian Taylor - loikkivat aivan käsittämättömiä hyppyjä, kuubalainen 18,06 ja amerikkalainen 18,04. Koskaan aikaisemmin kaksi miestä ei ole samassa kilpailussa ylittänyt 18 metrin rajaa. Jonathan Edwardsin järkyttävään maailmanennätykseen on toki matkaa vielä yli 20 senttiä (18,29, vuonna 1995), mutta ei se näille miehille mahdottomuus ole. Vain viisi miestä on ylittänyt 18 metrin rajapyykin, heistä Dohassa nähtiin kolme. Jos olivatkin Pichardo ja Taylor onnensa kukkuloilla, Ranskan Teddy Tamghon tunnelmat olivat päinvastaiset. Paljon loukkaantumisista kärsineen huippulahjakkuuden akillesjänne repesi kolmannen hypyn vauhtijuoksussa. Edessä on leikkaus ja tämä kesä on kilpailujen osalta ohi.

Jasmin Stowers – uusi supertähti

Jos kävi loikkapaikalla sääliksi Tamghoa, Copelloa ja Evoraa, sama tunne tuli naisten pika-aidoissa. Loistavasti juosseet Sharika Nelvis (12,54) ja Tiffany Porter (12,65) jäivät tyystin uuden jenkkisensaation Jasmin Stowersin jalkoihin. Hän juoksi huikean ajan 12,35. 23-vuotias Stowers on nyt parantanut jo alkukaudesta ennätystään 36 sadasosaa ja noussut kaikkien aikojen listalla seitsemänneksi. Sinänsä mielenkiintoista, että USA:n koneistosta pulpahti toissa vuonna Brianna Rollins, joka hurjasteli jopa 12,26 ja nyt Stowers. Viime kesänä Rollins tosin taantui 12,50-12,60 tasolle ja tämän kevään kaksi ensimmäistä starttia ovat tuottaneet ajat 12,75 ja 12,84. Mielenkiintoista nähdä, mihin Stowersin käyrä kääntyy. Hän on kilpaillut melko säästeliäästi: hallissa yhdysvaltalaisittain ”vain” seitsemän 60 metrin aitakisaa ja ulkona neljästi 100 metrin aidat. Tuoreutta kesään pitäisi riittää.

Gatlin on ilmaa

Justin Gatlin juoksi miesten 100 metrillä ennätyksensä 9,74. En voi sille mitään, mutta itseäni kahdesti kärynneen miehen heiluminen kilparadoilla lähinnä oksettaa. Moni varmasti huutaa nyt, että kaikkihan siellä käyttävät. Eivät käytä. Ja kyse onkin enemmän siitä – okei, ehkä ripaus kaksinaismoralismia – että jos on takana kaksi käryä kovista aineista, ei pitäisi enää olla mitään asiaa kilparadoille. Gatlin kärysi ensin vuonna 2001 amfetamiinista, sitten testosteronista 2006. Testopäissään hän juoksi silloisen maailmanennätyksen 9,77. Ja nyt hän juoksee 33-vuotiaana vielä lujempaa, puhtaana tietenkin. Paljon on puhuttu siitä, kuinka paljon aikaisempi dopinginkäyttö antaa hyötyä vielä käytön lopettamisen jälkeen. Osa tutkimuksista väittää, että hyödyt ovat suuret. Oli niin tai näin, Gatlin on meikäläiselle lähinnä ilmaa suorituksineen.

Korkeushypyn ME vaarassa

Jos oli Dohan kilpailu melkoista ilotulitusta, Shanghaissa ei samalle tasolle ylletty. Se selvisi, että korkeuskaudesta on tulossa jälleen Mutaz Essa Barshimin ja Bogdan Bondarenkon välinen huima kaksintaistelu. Bondarenko verrytteli ensin pitkissä trikoissa 232, mutta Barshim ylitti 238 ja pakotti ukrainalaisen kahden pudotuksen jälkeen kokeilemaan jo 241:sta. Se ei mennyt ja Barshimkin jätti kilpailun siihen suosiolla. Miesten hypyt olivat sen näköisiä, että 240 rajaa pommitetaan tällä kaudella ahkerasti. Javier Sotomayorin 22 vuotta vanha ME 245 vapissee vielä tänä kesänä.

Sensaatiomainen Ayana                              

Shanghain illan sensaatiomaisin suoritus oli kuitenkin 23-vuotiaan etiopialaisen Almaz Ayanan 5000 metrin esitys. Hän jäi ajallaan 14.14,32 vain kolme sekuntia Tirunesh Dibaban seitsemän vuotta vanhasta ME:stä. Vielä sensaatiomaisempaa oli se, kuinka tulos syntyi. Jänikset jaksoivat 2000 metriin asti 14.30 vauhtia. Sen jälkeen Ayana kiskaisi kolmannen kilometrin 2.48, neljännen 2.50 ja viimeisen 2.47. Hän juoksi viimeisen 3000 metriä aikaan 8.25, mikä on vain pari kymmenystä heikompi kuin hänen vuosi sitten juoksemansa 3000 metrin ennätys. Kun 90-luvun kiinalaiset haamujuoksijat jätetään laskuista, on kaikkina aikoina 8.25 rajan alittanut maailmassa 12 naista. Hyvässä muistissa on Genzebe Dibaban saman matkan helmikuinen hallihurjastelu 14.18,86 Globenin lyhyeltä radalta. Kun nämä naiset kohtaavat, ei Genzeben isosisko ”Tiru” taida enää pitää ME-tulosta hallussaan…

Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu