Käräjäoikeudessa yli 11 vuoden vankeusrangaistukseen ja miljoonan euron rikoshyödyn menettämiseen tuomittu Lasse Kärkkäinen kertoo vankilasta käsin, miksi lähti pyörittämään huomattavaa huumekauppaa ja mitä on siitä joutunut maksamaan.
Douppikauppa-nimellä toimineen, Suomen suurimman huumeiden nettikaupan perustaja Kärkkäinen odottaa Vantaan vankilassa kuun lopussa alkavaa hovioikeuden käsittelyä. Douppikauppa myi huumeita salatun Tor-verkon kautta toimivalla Silkkitie-markkinapaikalla, josta ihmiset saattoivat anonyymeinä tilata huumeita suoraan kotiinsa tai vaikka maastoon kätkettyinä. Ostokset maksettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla.
Vuosia IT-alalla toiminut Kärkkäinen kertoo seuranneensa Tor-verkon kehitystä aktiivisesti, ja innostuneensa huumeiden nettikaupasta siitä tultua nouseva ilmiö. Siispä tietotaito netissä toimimiseen oli hallussa, ja lailliset työt tarjosivat alkupääoman huumeiden hankintaan. Aiempaa rikostaustaakaan ei ollut.
2:24
"En kokenut itseäni huumekauppiaaksi"
Ensimmäinen erä tuotiin Alankomaista, jossa Tullin esitutkintapöytäkirjojen perusteella jälleen netin kautta tavoitetuilta paikallisilta kauppiailta ostettiin 10 000 eurolla erilaisia huumausaineita. Tili laitettiin pystyyn, ja kauppa alkoi.
– Minulle tuli aikamoisena yllätyksenä, miten valtavasti huumekaupasta tulee rahaa. Pitkälle postitullin tehokkuuden johdosta huumeiden hinnat ovat paljon korkeampia kuin esimerkiksi Hollannissa, Vantaan vankilassa tuomiotaan istuva Kärkkäinen kuvailee puhelimessa MTV Uutisille.
Hän sijoitti voitot uusien aineiden hankintaan, minkä ansioista toiminta kasvoi nopeasti. ”Yritys” investoi itseensä kasvattaakseen toimintaansa. Vaikka liikevaihto oli suurta, ei hän luopunut päivätyöstään.
– Kävin jatkuvasti päivätöissä, enkä siten kokenut itseäni huumekauppiaaksi. Oli kiire ja hektistä, että sai kaikkea toimintaa pyöritettyä, hän kuvailee toimintaa vuonna 2014, ennen kun hän rekrytoi netin kautta alakauppiaita, joille ulkoisti loppukäyttäjille myymisen.
– Ennen kaikkea yllätti, miten paljon tuli kehuja joka suunnalta. Pidettiin tällaisesta toiminnasta, rehellisyydestä.
Rehellisyydellä hän tarkoittaa toimintatapaa, jossa hän pyrki tuotteiden kuvailuissa selvittämään ostajille sopivia käyttömääriä, aineiden vaikutuksia ja riskejä, sekä pyrkimystään esimerkiksi erilaisten huumetesterein ja laboratoriopalveluin varmistaa myymiensä aineiden sisältö.
"Poliisivankilassa tuli mietittyä, miten tästä eteenpäin"
Rikollisen toiminnan toinen puoli, riski viranomaisista, oli hänen mukaansa läsnä erityisesti ensikuukausina.
– Alkuvaiheessa kiinnijäämisriskiä mietti paljon, mutta sitten se rutinoitui eikä enää niin mietityttänyt.
Poissa mielestä riskit olivat Kärkkäisen mukaan myös huhtikuussa 2016, kun poliisi rynnäköi sisälle hänen asuntoonsa. Tässä vaiheessa hän oli luopumassa toiminnasta, siirtäen huumekauppaa eräälle alakauppiaistaan.
– Kun riski silloin realisoitui, en osannut tippaakaan enää odottaa. Elin muuta elämää. Tampereen poliisivankilassa tuli paljon mietittyä sitten, mitä on käynyt ja miten tästä eteenpäin, hän kuvailee.
2:13
Työpaikka luvattu säilyttää
Tutkintavankeus sinänsä oli pitkä prosessi. Kärkkäinen oli kahdeksan kuukauden ajan yhteydenpitokiellossa, joten viestintä sellin ulkopuolelle oli äärimmäisen rajoitettua. Äkkiä monikaan ei saanut Kärkkäiseen enää yhteyttä.
– Parisuhde meni poikki. Ei teon takia vaan yhteydenpitokiellon, minkä takia tyttöystävä ei saanut yhteyttä, Kärkkäinen kertoo.
Kukaan ei kuitenkaan hänen mukaansa ole varsinaisesti pistänyt välejä poikki rikoksen takia.
– Ihmiset olivat erittäin yllättyneitä, ja moni sanoi, ettei voinut koskaan kuvitella minun olevan huumekauppias. Ympärilläni on erittäin mukavia ihmisiä, jotka ovat pysyneet tukena kaiken aikaa ja hoitaneet asioitani ulkona, Kärkkäinen kertoo.
Hänen mukaansa työpaikkakin on luvattu säilyttää, ja hän toivookin mahdollisuutta päästä aikanaan avovankilaan ja sitä kautta taas työhön kiinni.
Elämä kalterien ulkopuolella
Mahdollisuutta oikeisiin töihin odotellessa aika kuluu vankilassa kirjoitellen ja ihmisiin yhteyttä pitäen kirjeitse ja puhelimella.
– Elämäni on pääosin ulkomaailman puolella. En ole ruvennut sosiaalisia ympyröitä rakentamaan muiden kriminaalien kanssa, vaikka kaikkien kanssa tulee toimeen.
Kärkkäisen käsittelemien rahamäärien tullessa puheeksi vankilatovereiden kanssa moni ihailee ja harmittelee rahojen päätymistä viranomaisten käsiin. Eräs yleinen kysymys on ollut, miksi Kärkkäisen asunto ja tämän omaisuus on ollut hänen omissa nimissään.
– Nuo kaikki on hankittu aiemmin laillisilla tuotoilla, jolloin ei menettäminen rikosten vuoksi tullut mieleenkään.
Nyt menettämisen riski on läsnä, sillä käräjäoikeus katsoi puolet Kärkkäisen miljoonan rikoshyödystä kuitatun takavarikoiduilla bitcoineilla. Loput ulosmitataan muusta omaisuudesta, tässä tapauksessa esimerkiksi asunnosta. Hovioikeudessa Kärkkäinen toivoo asiaan saatavan muutoksen.
– Jos käräjäoikeuden tuomio jää voimaan, on aika ryöstetty olo, hän toteaa.
"Yhteiskunta ei kehity, jos joku ei riko sääntöjä"
Mutta miksi hyvällä taustalla ja säännöllisillä tuloilla varustettu mies lähtee mukaan riskialttiiseen rikollisbisnekseen? Kärkkäinen toteaa syyn olleen poliittinen.
– Minulla on aina ollut taipumus, että kun näen mielenkiintoisia projekteja tai ongelmakohtia joihin voin vaikuttaa, tartun niihin kiinni, hän kertoo puhelimitse.
Esimerkkeinä hän kertoo esimerkiksi toimineensa Uber-kuljettajana, koska oli kiinnostunut taksijärjestelmän murtamisesta. Huumekaupassa häntä kertomansa mukaan häiritsi katukaupan valehtelu, väkivallan uhka ja epäluottamus tuotteiden laatuun.
– Netissä voitiin toimia anonyymisti ja niin, että luottamus on kunnossa, hän kuvailee.
Netin huumekaupan hän toivoo tekevän saman huumepolitiikalle kuin mitä Uber tekee taksiliikenteen sääntelylle – hän haluaa laillistaa huumeet.
– Valitettavasti näyttää sille, ettei meidän yhteiskuntamme voi kehittyä, jos joku ei lähde rikkomaan sääntelyä. Näin nettikaupan olevan sellainen murros, joka vähensi haittoja, mutta edisti myös sitä, millä aikataululla huumeiden laillistuminen tulee tapahtumaan.
Aineet rikollisilta valtiolle?
Hän perustelee laillistamista turvallisuudella. Hän toivoisi huumeiden mahdollisimman pikaista siirtoa rikollisilta valtion hallintaan, jotta katukaupan valehtelu ja epämääräisten aineiden kauppa loppuisi.
– Olen aiemmin todennutkin, että jos huumekauppa laillistettaisiin, Douppikaupan olisi pitänyt laittaa lappu luukulle. Jos valtio hoitaisi myyntiä laillisesti, ei jäisi pimeälle kaupalle tilaa. Sama on nähty alkoholissa, hän perustelee.
Samaan aikaan hän myi itse aineita ihmisille joita ei tuntenut, käyttötarkoituksiin joita ei tiennyt. Hän kertoo ajattelevansa, että ihmiset hankkivat aineensa kuitenkin aina jostain, sillä aina löytyy toinen kauppias.
– Ei voi olla huumekauppiaan osa päättää, mitä kukakin käyttää. Pyrin kuitenkin tuoteselosteessa kertomaan mahdollisista vaaroista, annosteluista ja riippuvuusriskistä.
Koska käyttäjät ostavat aineet anonyymeinä, ei henkilöllisyys tai ostajan ikä ole myyjän tiedossa.
– Ei ole mahdollista tarkastaa asiakkaan ikää, mutta ei Tor-verkon ulkopuolellakaan ostajilta kysytä papereita. Laillistaminen on tehokkain keino estää huumeiden päätyminen alaikäisille, hän kuittaa.
"Uusia projekteja jatkossakin"
Ensi kuussa selvinnee, muuttaako hovioikeus Kärkkäisen tuomiota tai korvauksia. Kävi miten kävi, vankila tulee tutuksi.
– En ole katkera. Syyttäjän toiminta ihmetyttää, mutta minulla ei ole varaa olla katkera. Uusia mielenkiintoisia projekteja tulee jatkossakin, hän päättää.