Moni haaveilee oman pienen kasvimaan sadosta, mutta epäröi onko istuttaminen jo liian myöhäistä tässä vaiheessa kesää. – Vielä ehtii hyvin! Ainakin pihamaahan voi vielä istuttaa lähes kaikkea ja moni niin tekeekin, vakuuttaa suunnitteluhortonomi Sari Weckström. Hän antaa hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten aloitteleva puutarhuri pääsee jyvälle syötävien kasvien istutuksesta ja hoidosta.
Tomaatti onnistuu taimesta
Tomaatteja ei enää tässä vaiheessa kesää ehdi kasvattaa siemenestä, mutta taimista ne onnistuvat hienosti. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja lämmin.
– Tomaateilla pitää olla hyvin aurinkoinen kasvupaikka parvekkeella tai aurinkoisella terassilla tai pihalla seinän tai aidan lähellä, koska silloin niillä on riittävän lämmintä. Tomaatteja ei haittaa, vaikka aurinko porottaisi niihin suoraan. Lasitettua parveketta kannattaa kuitenkin tuulettaa säännöllisesti, jotta ilma pääsee kiertämään, Weckström vinkkaa.
Vuoden 2018 Asuntomessut Porissa
- 6.7.-5.8.2018.
- Teemana on asuminen läpi ihmiselämän.
- Lisää tietoa Asuntomessujen sivuilta
Nopeamman sadon varmistamiseksi kannattaa valita kirsikkatomaatti tai amppelitomaatti. Weckström kertoo, että niissä on yleensä jo kukat ja ensimmäiset tomaatin alutkin valmiina. Tällaisia taimia löytyy esimerkiksi torilta koko kesän ajan.
– Sitten vain aurinkoiselle paikalle ja hyvään uuteen multaan!
Asuntomessuilla on erilaisia pihoja, kattopuutarhoja ja terasseja yli 30 messukohteessa. Hae parhaat ideat omaan puutarhaasi!
Tomaatit on hyvä istuttaa kasvatusruukkua isompaan alustaan tai vaikkapa kasvatussäkkiin. Tomaattien multa saa olla aivan tavallista ja sitä kastellaan säännöllisesti, kun pinta on kevyesti kuivahtanut.
– Tomaatteja pitää lannoittaa joka viikko puutarhakasveille tarkoitetulla lannoitteella ja aina ohjeen mukaan, Weckström muistuttaa.
Yrtit sopivat suureen ruukkuun
Yritit, kuten ruohosipuli, persilja, basilika tai vaikkapa tilli ovat myös helppoja syötäviä viljelykasveja, joita käytetään monissa ruoissa. Niitäkin voi ostaa puutarhaliikkeistä taimina koko alkukesän ajan.
– Yrtit kannattaa istuttaa vähän isompaan ruukkuun, parvekelaatikkoon tai viljelylaatikkoon, johon mahtuu montaa lajiketta.
Weckströmin mukaan yritit ovat helppoja kasveja ja viihtyvät yleensä keskenään hyvin.
– Ne eivät tarvitse suuria määriä lannoitetta. Yrtit pärjäävät paljon vähemmällä lannoittamisella kuin esimerkiksi tomaatit, Weckström kertoo.
Lehtisalaattia koko kesän ajan
Lehtisalaattia voi oikeastaan kylvää koko kesän ajan, vaikka kahden viikon välein varmistaakseen uuden tuoreen salaatin kesäpöytäänsä. Salaattia kylvetään siemenistä, mutta toisin kuin tomaatilla kuumuutta pitää välttää.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen...
– Kovalla helteellä ja lasitetun parvekkeen kuumuudessa salaatin siemen ei lähde itämään. Voi sanoa, että salaatin viljeleminen ei onnistu kuumuudessa, joten lasitettu parveke ei aina toimi, Weckström painottaa.
Lasitetulla parvekkeella lämpötila nousee helposti päivisin 30–40 asteeseen, eikä ilma vaihdu lainkaan. Salaatti onnistuukin parhaiten avoimella pihalla ja terassilla.
Monivuotisista satoa tulevina kesinä
Monet syötävät yksivuotiset kasvit ehtivät hyvin ruokapöytään, jos istuttaa ne maahan taimena. Tästä on hyvänä esimerkkinä vaikkapa moniin ruokiin soveltuva kesäkurpitsa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen...
Weckström kertoo, että puutarhaliikkeissä myydään myös monivuotisia kasveja, esimerkiksi mansikoita, jotka menestyvät mainiosti jopa parvekkeella isoissa ruukuissa. Monivuotisuus viittaa siihen, että runsaampaa satoa saadaan vasta lähivuosina.
– Jos esimerkiksi mansikat istuttaa nyt, niin kunnolla satoa voi poimia vasta ensi vuonna.
Kuukausimansikaksi kutsuttu laji tekee mansikkaa koko kesän ajan eli satoa saa pidempään. Sekin ostetaan taimena. Weckström kehottaa taimien ostajaa valitsemaan suuria taimia, koska silloin syötävää saa aikaisemmin. Sama koskee niin kuukausimansikoita, tomaatteja kuin yrttejäkin.
Enemmän multaa, vähemmän kastelua
Kasvatusruukkujen, -säkkien tai laatikoiden valinnassa on tärkeä huomioida kasvin vaatima kasvatuspaikka ja tietenkin se, mitä kasvattajalla sattuu olemaan varastossa jo valmiina.
– Mitä enemmän multaa on, silloin ei tarvitse kastella niin usein. Esimerkiksi lehtisalaatin ja retiisin maku kärsii, jos multa pääsee kuivumaan kasvuvaiheessa. Silloin ne ovat tosi kitkeriä!
Jos haluaa viljellä trendikkään luomusti, kannattaa valita luomumulta ja luomulannoite. Luomumulta eroaa tavallisesta siinä, että se on aina lannoitettu luomulannoitteella. Mullassa on aina jo mukana lannoitetta, mutta se ei riitä koko kesäksi. Aina pitää antaa vielä lisää.
– Varmimmin onnistuu kasvien viljelyssä, kun istuttaa kasvit uuteen hyvään multaan. Se varmistaa terhakkaan kasvuun lähdön, Weckström vinkkaa.