Haavisto haluaa UNRWA-tuen perille jonkin toisen YK-järjestön kautta

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston mukaan Suomen apu palestiinalaisille pitäisi toimittaa perille jonkin muun YK-järjestön kautta, jos YK:n palestiinalaispakolaisten järjestö UNRWA ei ole toimintakykyinen.

Suomen tuki UNRWA:lle katkaistiin viime viikolla kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavion (ps.) päätöksellä. Taustalla ovat epäilyt, joiden mukaan joitakin UNRWA:n työntekijöitä olisi osallistunut äärijärjestö Hamasin hyökkäykseen Israeliin lokakuussa.

Valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukeman Haaviston mukaan YK-järjestön työntekijöihin kohdistuva epäily terroristiseen toimintaan osallistumisesta on erittäin vakava. YK on käynnistänyt asiasta tutkinnan.

Haaviston mukaan tutkinnan tulokset olisi syytä saada valmiiksi mahdollisimman pian.

– Samaan aikaan ei ole oikein rangaista näillä tukien lakkautuksilla niitä ihmisiä, jotka ovat nyt äärimmäisessä hädässä. Tällaisessa tilanteessa pitäisi katsoa, voisiko YK toimia Gazassa jonkin muun toimijan kautta. Esimerkiksi Maailman ruokaohjelma WFP on siellä aktiivinen, Haavisto sanoi STT:lle Helsingissä vaalitapahtumansa yhteydessä.

Muut Pohjoismaat toisella linjalla

Haaviston mukaan UNRWA:n avunantajamaiden pitäisi pitää yhteinen kokous, jossa ne koordinoisivat toimintaansa syntyneessä tilanteessa. Suomen viiden miljoonan euron tuki muodostaa vain pienen osan UNRWA:n saamasta kokonaistuesta, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain keskeyttämä noin 190 miljoonan dollarin tuki on Haaviston mukaan pakolaisjärjestölle ratkaisevan tärkeä.

– Olisi tärkeää, että avunantajamaat istuisivat yhteen ja sopisivat miten ne toimisivat niin, että apua ei keskeytettäisi, mutta että samalla nämä UNWRA:a koskevat syytökset selvitettäisiin nopeasti, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan Suomen olisi pitänyt noudattaa tapauksessa muiden Pohjoismaiden maltillisempaa toimintalinjaa eikä saman tien keskeyttää tukeaan.

– Ei ole oikein panna näitä köyhimpiä ja vaikeimmassa tilanteessa olevia gazalaisia kärsimään. Jos UNRWA muuttuu toimintakyvyttömäksi, niin silloin jonkin muun YK-järjestön pitää ottaa koppi, Haavisto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat