Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto. Samoilla linjoilla on sisäministeri Maria Ohisalo.
Haavisto sanoi yhdessä Latvian ulkoministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea Suomen raja väliaikaisesti, jos tarve vaatii.
Rajojen sulkemisesta voitaisiin Haaviston mukaan päättää hybridiuhan tai muiden Suomen turvallisuutta uhkaavien tilanteiden edessä.
Valko-Venäjän tämänhetkistä toimintaa ulkoministeri pitää täysin tuomittavana. EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa siirtolaisia muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle.
Ohisalo vahvistaa
Myös sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomen rajavartiolaki antaa Suomelle mahdollisuuden sulkea tarvittaessa rajanylityspaikkoja, jos Suomeen kohdistuisi esimerkiksi Valko-Venäjän ja sen EU-naapurien rajoilla nähty hybridivaikuttamisoperaatio.
Ohisalon mukaan jokaisella maalla on oikeus ja velvollisuus puolustaa omia rajojaan, minkä lisäksi Suomella on velvollisuus puolustaa EU:n yhteistä ulkorajaa.
Ohisalo muistuttaa, että muun muassa koronapandemian yhteydessä Suomi on sulkenut rajanylityspaikkojaan.
Tilanne Puolan rajalla kärjistyy
Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.
Haavisto tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tänään Helsingissä. Valko-Venäjän toiminta nousi keskustelussa isosti esille. Rinkevics sanoi, että EU:n pitää löytää keinot auttaa apua tarvitsevia, mutta se ei saa Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa lähettämään lisää ihmisiä alueelle.
– Hän haluaa jakaa EU:n, päästä eroon sanktioista ja luoda uuden version vuoden 2015 kriisistä, jonka kaikki koimme ja jonka seuraukset tiedämme, Rinkevics sanoi.
Aiemmin tulijoita on ollut myös Liettuan ja Latvian rajoilla, jotka ovat niin ikään Valko-Venäjän rajanaapureita. Rinkevics vetosi myös sen puolesta, että EU pystyisi kehittämään ulkorajojensa valvontaa.
Valko-Venäjän tilanteen ohella ministerit keskustelivat esimerkiksi koronaepidemiasta. Rinkevics kiitti EU-maita molemmissa tapauksissaan saamasta tuesta. Suomi on tarjonnut Latvialle hengityskoneita koronakriisin hoitoon.
EU tuominnut toiminnan
Valko-Venäjän toiminta on tuomittu EU:ssa laajasti.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan siirtolaisten käyttämistä poliittisiin tarkoituksiin ei voi hyväksyä.
– Valko-Venäjän on lopetettava ihmishenkien vaarantaminen, hän sanoi lausunnossaan.
Von der Leyen vetosi maanantai-iltana EU:n jäsenvaltioihin, että nämä hyväksyisivät lisää pakotteita "hybridihyökkäyksestä" vastuussa olevia Valko-Venäjän viranomaisia vastaan. Hän kertoi EU:n myös selvittävän, millaisia sanktioita siirtolaisia Valko-Venäjälle tuoneita, muiden maiden lentoyhtiöitä vastaan voitaisiin ottaa käyttöön.
Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan siirtolaisten käyttäminen hyväksi hybridihyökkäyksessä on äärimmäisen halveksittavaa.