Mitä jos tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla toistuisi Suomessa? Kokoomuksen Vestman: "Tämän taakse hallitus ei voi mennä"

10:13img
Debatti: Pitäisikö Suomen rajalakeja tiukentaa?
Julkaistu 11.11.2021 07:54
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on kiristynyt äärimmilleen viime aikoina. Tuhansia ihmisiä on kerääntynyt rajalle, ja Valko-Venäjää syytetään siirtolaisten kuljettamisesta ja ohjaamisesta EU-alueelle. Puola on lähettänyt rajalle lisää sotilaita ja sulkenut rajan.

EU on puhunut Valko-Venäjän toimista hybridioperaationa. Tilanne on nostanut esiin kysymyksen myös Suomen omasta rajaturvallisuudesta. Entä jos samanlainen tilanne sattuisi Suomen rajan tuntumassa?

Asiasta väittelivät torstaina MTV:n Uutisaamussa kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman ja vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela.

Kokoomus on ehdottanut lakimuutosta, jonka nojalla Suomen rajat olisi mahdollista sulkea tilapäisesti turvapaikanhaulta kokonaan. Näin on toiminut esimerkiksi Valko-Venäjän toinen rajanaapuri Liettua.

"Härskiä ja gangsterimaista toimintaa"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on muistuttanut, että yksittäisten raja-asemien sulkeminen on tarvittaessa mahdollista. Heikki Vestmanin ja monen muun kokoomuslaisen mielestä se ei kuitenkaan tepsi laajamittaisessa maahantulossa. Raja on joko auki tai kiinni.

– Valko-Venäjä toimii härskisti, jopa gangsterimaisesti ja käyttää ihmisiä hyväkseen. Tällaisen hybridioperaatioon Suomen ei tulisi alistua, sanoo Heikki Vestman.

Iiris Suomela pitää koko rajan sulkemista äärimmäisenä keinona. Suurin osa rajaliikenteestä ei liity turvanpaikanhakuun mitenkään, ja nopeutettu turvapaikkakäsittely on jo nyt mahdollista rajalla, hän muistuttaa. Hän toteaa myös, että Puolasta ei kannata ottaa mallia ainakaan oikeusvaltion suhteen.

– EU:n pitäisi olla yhtenäinen oikeusvaltion mukaisessa toiminnassa. Ei siis Puolan linjalla, vaan EU:n linjalla. Valko-Venäjä hakee koko ajan sitä, että yhtenäisyys murentuu. Siihen ei saa taipua.

Nyt omia itsenäisiä ratkaisujaan on tehnyt esimerkiksi Liettua. Suomela kuvaakin tilannetta sirpaleiseksi. Vestman on samaa mieltä siitä, että unionin on oltava kriisissä yhtenäinen. Silti Euroopassa olisi pitänyt pystyä reagoimaan paremmin vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkimainingeissa.

– Tämän taakse hallitus ei voi mennä. Nyt tehdään kansallisia ratkaisuja ja EU näyttää niitä tukevan. Suomen viranomaisten toimivaltuudet on tuotava sille tasolle, ettei tällaisen hybridioperaation edessä tarvitse alistua, sanoo Vestman.

Ihmiset Valko-Venäjän vastuulla

Valko-Venäjälle on lennätetty ihmisiä muun muassa Irakista. Vestman sanoo heidän olevan Valko-Venäjän vastuulla. Hän tunnistaa ihmisten hädän, mutta se ei ole riittävä syy päästää heitä rajan yli.

Iiris Suomela nostaa myös esiin rajalla olevien ihmisten aseman ja ihmisoikeudet. Ihmisiä on kuollut alueella, eikä EU voi sulkea siltä silmiään.

– Näiden ihmisten vika ei ole se, että heitä käytetään hybridivaikuttamisessa. Heidän ihmisoikeuksiaan ei saa polkea eikä asettaa ylimääräiseen vaaraan sen vuoksi, että Lukashenka käyttää heitä pelinappulana, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä