Haavisto-tutkinta: Hänen Haavisto-viestinsä vuodettiin perustuslakivaliokunnasta MTV Uutisille: "Vakava kolhu valiokunnan luottamuksellisuudelle"

Outi Alanko-Kahiluoto LK
Lehtikuva
Julkaistu 09.12.2020 08:31

MTV UUTISET–STT

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasia yritetään saada käsitellyksi perustuslakivaliokunnassa keskiviikkona. Tapausta varjostaa MTV Uutisten saama tieto, jonka mukaan valiokunnan vihreä jäsen on yrittänyt pehmennellä valiokunnan muita hallituspuolueiden jäseniä puolelleen asiassa.

MTV Uutiset kertoi eilen illalla haltuunsa saamansa sähköpostin perusteella, että vihreät yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä.

Lue koko sähköpostiviesti ja juttu tästä

Sähköpostissa esitetään joitakin muutoksia mietinnön eri kohtiin.

– On ennenkuulumatonta, että tällä tavalla yritetään vaikuttaa perustuslakivaliokunnan muihin jäseniin, toteaa yksi sähköpostin saanut valiokunnan jäsen MTV:lle.

Katso: MTV:n tiedot: Vihreät taivuttelee hallituskumppaneita pehmeämmälle linjalle Haavisto-päätöksessä

1:35img

Vihreistä perustuslakivaliokunnan jäseniä ovat Outi Alanko-Kahiluoto ja Bella Forsgrén. Alanko-Kahiluoto jakoi MTV:n uutisen Twitter-tilillään. Hän kirjoitti tviitissään, että hänen mietintötekstiä sisältävä viestinsä on vuodettu. Alanko-Kahiluodon mukaan ehdotetuilla muutoksilla keskeneräiseen pohjaan on juridinen perustelu.

– Oma näkökulmani PeV-käsittelyihin on, että käsittelyn tulee aina nojata asiantuntijoihin, hän kirjoittaa.

Alanko-Kahiluodon mukaan vuoto on vakava kolhu valiokunnan luottamuksellisuudelle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoi maanantaina, miksi ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva käsittely on kestänyt pitkään.

0:57img

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että sen nimettömien lähteiden mukaan enemmistö perustuslakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että ministeri Haavisto olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan. Enemmistö on kuitenkin HS:n mukaan myös sitä mieltä, että Haavistoa vastaan ei ole syytä nostaa syytettä.

HS kertoo haastatelleensa useita lähteitä valiokunnasta. Lehden mukaan selvästi suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että Haavisto ei ole rikkonut lakia, mutta myös eriäviä mielipiteitä on esitetty. Valiokunnan enemmistö olisi siis kriittisempien näkemysten linjoilla.

Jos syyte nostetaan, edessä valtakunnanoikeus

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tiistaina, että käsittelylle on varattu aikaa useita tunteja ja mietintö on "jatkojalostusta" vaille valmis. Hänen mukaansa valiokunta yrittää kovasti saada sen valmiiksi.

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja. Perustuslakivaliokunnan käsittely on kestänyt noin vuoden.

Jos syyte Haavistoa vastaan nostetaan, asia etenee valtakunnanoikeuteen. Syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa.Ojala-Niemelän mukaan on ollut puhetta, että täysistuntokäsittelylle varattaisiin aikaa perjantaina iltapäivällä.

Lue myös: Haavisto-tutkinta on ollut mutkikas perustellusta syystä: Hallitus rampautuisi, jos ministereitä kohtaan voisi tehtailla syytteitä liian herkästi

Kymmenen oppositioedustajan muistutus

Viime vuoden joulukuussa kymmenen opposition kansanedustajaa jätti perustuslain mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministerin toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa.

Helmikuussa perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää tekemään Haaviston toiminnasta esitutkinnan, jonka keskusrikospoliisi (KRP) suoritti. KRP sai esitutkinnan valmiiksi heinäkuussa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi epäilee Haavistoa virka-aseman väärinkäyttämisestä ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syytteet.

Tuoreimmat aiheesta

Vihreät