Suomea järisytti tiistaina kaikin puolin poikkeuksellinen uutinen Venäjän suurlähetystössä työskennelleiden yhdeksän ihmisen karkotuksesta. Julkisuuteen kerrottujen tietojen perusteella karkotetut olivat peitetehtävissä työskennelleitä vakoojia.
Karkotettavien määrän lisäksi poikkeuksellista oli tiedotuslinja: siinä missä yksittäisten vakoojien karkotuksista on perinteisesti vaiettu, nyt venäläisten lähtöpasseista kerrottiin avoimesti. Toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi STT:lle keskiviikkona, että syitä olivat paitsi karkotettujen määrä, myös Venäjältä odotettavat vastatoimet, kuten suomalaisdiplomaattien karkotukset.
– Tässä on kyseessä sen verran iso ryhmä, niin päätettiin, että tämä kerrotaan, ja kun aikanaan on oletettavissa, että Venäjä tekee vastatoimiaan, niin ne vastatoimet tulevat ymmärretyksi, Haavisto sanoi.
Haavisto ei kommentoinut STT:lle karkotettujen ihmisten asemaa, tiedustelutyötä tai sitä, mitä Venäjän tiedusteluelimiä vakoojat edustivat. Ministerin mukaan he edustivat "erilaisia turvallisuusorganisaatioita".
Toimitusministeristö joutuu "pakottavissa tilanteissa" tekemään nopeita ratkaisuja
Haaviston mukaan hallitusneuvottelujen aikana vallassa olevan toimitusministeristön sisällä käytiin keskustelua siitä, onko heidän sopivaa tehdä päätöstä asiassa.
– Tästä kysymyksestä on käyty keskustelua toimitusministeristössä sekä uuden hallituksen muodostajan (kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.)) kanssa, Haavisto sanoi.
Orpoa informoitiin päätöksen syistä, mutta ulkoministeri ei kuitenkaan sano Orpon vaikuttaneen päätökseen. Toimitusministeristön toimivaltuuksista keskusteltiin myös oikeuskanslerin kanssa.
– Vaikka olemme toimitusministeristö, joudumme pakottavissa tilanteissa tekemään ratkaisuja nopeasti, Haavisto sanoi..
Karkotuksesta linjasi tiistaina tp-utva eli presidentti Sauli Niinistön sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous.