Haavistolla historiallinen haaste: "Ensimmäisellä kierroksella ykkösenä maaliin tullut on joka kerta voittanut"

Kokoomuksen Alexander Stubbilla ja valitsijayhdistyksen sekä Vihreiden tukemalla Pekka Haavistolla on edessä tiukka kisa, arvioi MTV:n Pöllöraati.

–  Varmasti on suuri joukko äänestäjiä, jotka aidosti kokevat, että kumpikaan ehdokas ei heitä varsinaisesti edusta, sanoo MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen

Toisella kierroksella ehdokkaiden taustat nousevat esiin ykköskierrosta enemmän. 

–  Mitkä ovat olleet Haaviston metsäkannat aiemmin, miten hän on suhtautunut maakuntiin tai kaupunkien ja maaseudun ympäristötaakan jakamiseen, luettelee Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

–  Stubbin osalta pääministerikausi ei ollut riemua loppuun asti. Tällaisia asioita nostetaan nyt esille.

"Hyvä kakkoskierroksen tilanne"

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esihenkilö Hanna Vesala muistuttaa Huomenta Suomen Pöllöraadissa, että molemmilla ehdokkailla on ulkoministeritausta.

Toisella on tuorein kokemus. Haavisto on ollut viemässä Suomea Natoon, ja voi ajatella, että hän on valmiimpi.

–  Toisaalta Stubbilla taas on loistava verkosto maailmalla. Ei hänellä sen kauempaa kestä päästä siihen mukaan. Sinänsä meillä hyvä kakkoskierroksen tilanne.

Hanna Vesala arvioi, että SDP:n ja Vasemmistoliiton äänestäjät lähtevät toisella kierroksella suurin joukoin Haaviston taakse. 

Kokoomus on saamassa kaiken vallan puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa, koska juuri nyt heillä on ulkoministeri ja puolustusministeri.

Sitten olisi tämä presidentinvirka ja ensi syksynä tulee vielä jakoon EU-komissaarin pesti Urpilaiselta. Siihenkin Kokoomus varmaan istuttaa oman henkilönsä, Vesala pohtii.

Ahtiainen muistuttaa, että laarit tyhjennettiin vasemmalla jo ensimmäisellä kierroksella. Tosin Stubb ei myöskään ole porvarileirin kiistaton kiintotähti. Perussuomalaiselle voi myös olla vaikeaa äänestää suomenruotsalaista.

Äänestäjät perimmäisten kysymysten äärellä

Haavistolla on 65 vuotta mittarissa, ei mikään nuori mies. Stubb on kymmenen vuotta nuorempi, Ahtiainen sanoo. 

Kuppiloissa ja olohuoneissa voidaan puhua myös seksuaalisesta suuntautumisesta, sitäkään ei pidä unohtaa. Vaikea sanoa, mikä sen merkitys on.

Hanna Vesala uskoo, että maailma on mennyt näissä asioissa eteenpäin. Kemppainen puolestaan uskoo maailman epävakaan tilanteen vaikuttavan äänestyspäätökseen. 

Sotaa käyvässä Euroopassa ihmiset ovat enemmän perimmäisten asioiden äärellä.

Kumpi heistä pystyy tulevaisuudessa, kun Suomea testataan ja valtionjohtoa testataan, kumpi pystyy ajamaan Suomen asiaa.

Pöllöraadissa uskotaan kakkoskierroksen päättyvän hyvin tasaiseen tulokseen. 

– Suomessa ensimmäisellä kierroksella ykkösenä maaliin tullut on joka kerta voittanut kakkoskierroksen nykyisellä vaalitavalla, Vesala toteaa.

Näin Suomi äänesti! Katso kaikki numerot MTV:n Tulospalvelusta!

Lue myös:

    Uusimmat