Keskustalaiset hankalassa raossa: Stubb ylimielinen, Haaviston vihreä tausta punainen vaate

1:06imgVIDEO: Katso parhaat otteet Stubbin ja Haaviston voitonpuheista.
Julkaistu 29.01.2024 16:56
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Keskustan kannattajille tulee olemaan hankalaa päättää ketä äänestää presidentinvaalien toisella kierroksella. Näin arvioivat nykyiset ja entiset keskustavaikuttajat MTV Uutisille. Alexander Stubb pidetään ylimielisenä ja monille Pekka Haaviston vihreä tausta on punainen vaate.

Valitsijayhdistyksen ja keskustan presidenttiehdokas Olli Rehn sai 15,3 prosenttia äänistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Tämä tarkoittaa, että Rehnin 496 518 ääntä olisi tarjolla ja näitä ääniä toisen kierroksen ehdokkaat havittelevat. 

Tilanne, jossa kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen vihreätaustainen Pekka Haavisto ovat vastakkain toisella kierroksella pidetään erittäin hankalana keskustapiireissä. 

– Se on kuin pitäisi valita ruton ja koleran välillä, sanoo useampi keskustavaikuttaja MTV Uutisille.  

– Stubbia on pidetään arroganttina henkilönä ja Haaviston puoluetausta hiertää. 

Pekka Haavisto pidetään henkilönä miellyttävämpänä. Ovathan hän ja Olli Rehn paljon lähempänä toisiaan arvokartalla kuin Rehn ja Stubb. 

Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Haavisto saa kiittää taktikoivaa vasemmistoäänestäjää – entä jos porvarit pelaavat samaa peliä toisella kierroksella?

Vihreä trauma

Vaikka Haavisto on valitsijayhdistyksen ehdokas, hänen vihreä taustansa vaikuttaa keskustalaisten mielipiteisiin.

Keskustalaisten suhtautuminen vihreisiin muuttui kuitenkin entistä kielteisemmäksi viime hallituskaudella. Puolueet ottivat useamman kerran yhteen ja tämä on jättänyt jälkensä keskustalaisissa. Tämä vaikuttaa siihen, että useat keskustalaiset eivät voi ajatella äänestävänsä vihreätaustaista Haavistoa. 

Myös se, että Haaviston puoliso on mies saattaa olla liikaa joillekin keskustalaisille. 

Lue myös: Ensimmäinen kerta: Suomen seuraavan presidentin puoliso on ulkomaalaistaustainen

Parissa edellisessä presidentinvaaleissa keskustalaiset äänestivät kokoomustaustaista Sauli Niinistöä sankoin joukoin toisella kierroksella. Tätä ei voida ajatella automaattisesti toistuvan näissä vaaleissa, painotetaan MTV Uutisille.  

– Niinistö ja Stubb ovat kuin eri planeetoilta, selitetään MTV Uutisille.

Ylimielinen on sana, joka toistuu keskustalaisvaikuttajien kanssa jutellessa presidenttikisan toisen kierroksen vaihtoehdoista. 

– He, jotka ovat olleet yhtä aikaa eduskunnassa Stubbin kanssa muistaa, että hän ei aina esimerkiksi moikannut, toteaa eräs keskustalainen MTV Uutisille. 

– Jos joku kokoomuslainen herättää kielteisiä tunteita keskustalaisissa, niin se on Stubb, sanoo toinen. 

Maakunnissa koetaan, että Stubb ei ole aidosti kiinnostunut maakuntien asioista. Stubbin pääministerikautena tehtiin myös keskittämispäätöksiä, jotka eivät olleet keskustalaisille mieluisia. Haavisto sen sijaan on kiertänyt Suomea ja tuntuu olevan aidosti kiinnostunut eri alueilta, joidenkin mukaan.

Lue myös: Vasemmistoliiton Merja Kyllönen Stubbin tueksi, perussuomalaisten Sheikki Laakso valitsee Haaviston

Enemmistö kuitenkin Stubbin taakse

Suurin osa keskustalaisvaikuttajista uskoo kuitenkin enemmistön keskustalaisista asettuvan Alexander Stubbin taakse. Loput äänestää Haavistoa. Vain murto-osan uskotaan jättävän äänestämisen väliin.

Luotetaan loppupeleissä kokoomukseen puolueena enemmän kuin vihreisiin. Yhteistyö kokoomuksen kanssa on perinteisesti ollut toimiva kunnissa.

Puolue vaikuttaa siis loppupeleissä enemmän kuin persoona.

Puolue ei asetu virallisesti kenenkään taakse

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on kirjoittanut viestipalvelimessa X:ssä, että keskusta ei puolueena ota kantaa toisella kierroksella. Puoluejohto luottaa äänestäjien harkintaan. 

Puoluejohdosta kukaan ei myöskään aio julkisesti asettua kummankaan ehdokkaan taakse.

Kaikki vaalituloksesta MTV:n Tulospalvelussa!

Lue myös: Suomi hakee "mini-Niinistöä" – Stubbista ja Haavistosta innostuttiin maailmalla

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka