Haglund haluaa selvyyttä väitteisiin: Onko Venäjä painostanut Ruotsia?

Carl Haglund
Lehtikuva
Julkaistu 16.02.2015 16:44

MTV UUTISET - STT

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo aikovansa keskustella ruotsalaisen kollegansa kanssa väitteistä, joiden mukaan Venäjä on saattanut painostaa Ruotsia ennen kuin Ruotsi teki päätöksensä osallistumisesta ilmaharjoituksiin Yhdysvaltain ja Suomen rinnalla.  

Haglund tapaa Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin huomenna Tukholmassa.  

Haglund sanoo STT:lle, että hänellä ei ole tietoa siitä, pitävätkö väitteet painostuksesta todella paikkansa. Jos ruotsalaisiin päättäjiin olisi pyritty jollain tavalla vaikuttamaan ennen päätöksentekoa, Haglund sanoo pitävänsä tilannetta huolestuttavana.  

Ruotsalainen Expressen-lehti uutisoi tänään, että Ruotsi olisi myöntynyt Venäjän vaateisiin ilmaharjoittelua koskien.  

  
"Suomen saamat tiedustelut rutiinia"  
  

Venäjä tiedusteli ilmaharjoituksesta myös Suomelta. Ministeriöiden mukaan tiedustelut lähetettiin kuitenkin vasta Suomen tehtyä päätöksensä harjoitukseen osallistumisesta. 

Sekä puolustusministeri Haglund että ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanovat, ettei Venäjän Suomelle osoittamissa tiedusteluissa ole mitään poikkeuksellista. 

Ulkoministeriön mukaan Venäjän suurlähetystö oli yhteydessä presidentin kansliaan, ulkoministeriöön ja puolustusministeriöön. 

Tuomioja kommentoi, että eri maiden suurlähetystöistä tulee hänen käsityksensä mukaan säännöllisesti tiedusteluita. Virkamiehet vastaavat kyselyihin julkisuudessa ollein tiedoin. 

Haglund sanoo saaneensa tiedon ministeriölleen tulleesta tiedustelusta tänään.  

-Ymmärsin tänään, että joku virkamiehistämme olisi vastannut joihinkin lisätiedustelupyyntöihin. Se on kuitenkin niin rutiininomaista virkamiestyötä, ettei siitä lähetetä ministerille mitään raporttia.  
Haglundin mukaan Suomi itse lähettää päätöksistään tiedotteita, joissa ilmoitetaan, miten lisätietoja voi kysyä.  

Suomi tekee Haglundin mukaan vastaavia tiedusteluja myös itse.  

-Esimerkiksi sotilasasiamiehemme ja lähetystöt eri maissa tekevät juuri sellaista työtä.  

Haglund sanoo, että Suomi ja Ruotsi keskustelivat ilmaharjoitukseen liittyvistä aikeistaan ennen kuin kumpikaan maa oli tehnyt virallista osallistumispäätöstä. Keskusteluissa on Haglundin mukaan sivuttu muun muassa sitä, mistä lähtökohdista Yhdysvaltain tarjoamaan harjoitukseen voitaisiin osallistua.  

-Olen käynyt keskusteluja oman kollegani ja ymmärtääkseni ulkoministerikin oman kollegansa kanssa. Se on aika luonnollista, kun kyse on yhteisestä harjoittelusta.  

Haglund sanoo, ettei ole aivan varma siitä, milloin Ruotsi päätti virallisesti osallistumisestaan ilmaharjoitteluun. Suomessa virallinen päätös tehtiin 6. helmikuuta  

-Silloin kun teimme päätöksen, tiesimme kyllä, että Ruotsissakin oli viitteitä siitä, että he aikoisivat osallistua. Sen sijaan ei ollut tietoa siitä, että Ruotsia olisi yritetty ulkopuolelta painostaa, jos tämä uutinen nyt pitää paikkansa.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa