Venäjän reaktio Suomen valtionjohdon Nato-kantoihin on puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan ollut odotetunlainen. Ministerin tiedossa ei ole, että Suomeen olisi kohdistunut tänään erityistä häirintää.
Puolustusministeri Kaikkonen kertoi tänään tasavallan presidentin ja pääministerin jälkeen kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
– Oma päätökseni on kypsynyt jo hyvän aikaa sitten, mutta ajattelin, että tässä kohtaa on hyvä kertoa se ulos, Kaikkonen sanoo.
Venäjä on reagoinut päivän aikana Suomen valtionjohdon ulostuloihin. Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi, että Suomen liittyminen Natoon on uhka Venäjälle ja syy samantasoiseen vastareaktioon.
Lue myös: Kreml älähti: Suomen liittyminen Natoon ehdottomasti uhka Venäjälle – "Syy samantasoiseen vastareaktioon"
Ensireaktiot eivät ole yllättäneet Kaikkosta.
– Otetaan nyt aivan rauhallisesti. Tehdään asianmukaiset päätökset Suomessa ja lähdetään viemään prosessia eteenpäin. Olettaisin, että Venäjää kiinnostaa varmaan sekin pidemmällä tähtäimellä, minkälaisen roolin Suomi Natossa ottaa.
Tavallisten suomalaisten ei tarvitse puolustusministerin mukaan olla peloissaan Venäjän reaktioista.
– Eletään omaa arkea ihan rauhassa niin kuin tähänkin saakka. Tätä asiaa tullaan nyt viemään eteenpäin päättäväisesti.
Puolustusministerillä ei ole tietoa siitä, että Suomeen olisi kohdistunut tänään poikkeuksellista vaikuttamistoimintaa tai muuta häirintää.
Iltalehden mukaan keskeisiä suomalaispoliitikkoja on varoitettu siitä, että Venäjä voi katkaista kaasutoimitukset Suomeen perjantaina.
Kaikkonen ei voi vahvistaa tietoa ainakaan "tässä muodossa". Hän kuitenkin muistuttaa, että kaasutoimitukset Venäjältä joihinkin Euroopan maihin ovat jo katkenneet ja myös Suomen tilanteeseen liittyy epävarmuutta.
Lisää kansainvälisiä harjoituksia Suomessa?
Iso-Britannia allekirjoitti eilen sekä Suomen että Ruotsin kanssa solidaarisuusjulistuksen, jossa maat sitoutuivat auttamaan toisiaan hyökkäystilanteessa jopa sotilaallisin keinoin.
Käytännössä kyse on merkittävästä ja konkreettisesta turvallisuusavusta Suomelle Nato-hakemusprosessin ajaksi.
Varsinaisia kovia turvatakuita Suomi saa vasta tullessaan Nato-jäseneksi, mutta kahdenvälisesti sovittavaa tukea on jäsenyyden ajaksi luvassa näillä näkymin muualtakin kuin Isosta-Britanniasta.
– Kyllä eräät muutkin maat pohtivat sitä, minkälaista tukea Suomelle ja Ruotsille, jos Ruotsi päätyy hakemaan, voisi ajan mittaan antaa. Oletan, että erilaisia ihan myönteisiä viestejä tulemme kuulemaan hieman tuonnempana.
Puolustusvoimat tiedotti tänään Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä harjoituksesta Uttin jääkärirykmentissä. Harjoitus alkaa huomenna ja jatkuu 5. kesäkuuta asti.
Harjoitus on osa puolustusvoimien vuosisuunnitelmaa, jonka mukaisesti Suomi jatkossakin etenee.
Jonkinlaisia lisäharjoituksia voi kansainvälisten joukkojen kanssa olla kuitenkin luvassa.
– On mahdollista, että kumppanimme näkyvät vielä tämän vuoden aikana jonkun verran sen päälle, mitä aiemmin on sovittu. Käymme tästä parhaillaan pohdiskelua ja palaamme tähän asiaan vähän tuonnempana. En nyt mitään massiivista ole ilmoittamassa, mutta voi olla, että jonkinnäköistä lisänäkyvyyttä tässä jäsenyysprosessin aikana tulevina kuukausina on.
Puolustusministeri Kaikkonen ei peittele sitä, etteikö torstai 12. toukokuuta tulisi jäämään historiaan Nato-prosessin kannalta hyvin tärkeänä päivänä.
– Kyllä se varmaan sauna täytyy lämmittää ja kokis zero siihen päälle ottaa, Kaikkonen hymähtää.