Eduskunta jäi tänään vaalitauolle vaalikauden viimeisen täysistunnon jälkeen. Ilmassa oli haikeutta, kun moni kokenut kansanedustaja jättää eduskunnan.
Yli 30 nykyistä kansanedustajaa ei asetu enää ehdolle huhtikuun vaaleissa. Moni heistä totesi tänään, että hyviä työkavereita tulee ikävä, vaikka tämä vaalikausi on ollut hyvin repivä.
Kokoomuksen kansanedustaja 2007-2019 Lenita Toivakan mukaan keskustelukulttuuri on muuttunut hyvinkin paljon.
– Tämä kausi on poikkeuksellisen aggressiivisen riitainen ja tahallista väärinymmärrystä. Tämä tunnelma on niin kuin moni on sanonut erilainen. Tämä keskustelukulttuuri on muuttumassa jollain tavalla ikäväksi ja todella toivon, että tähän kaikki kiinnittäisivät huomiota ensi kaudella ja että tästä ei tulisi uusi normaali, Toivakka toteaa MTV Uutisille.
Tapani Tölli, keskustan kansanedustaja 2003-2019, yhtyy Toivakan mielipiteeseen.
Mistä tämä levottomuus oikein johtuu?
– En osaa suoraa syytä oikein sanoa, mutta tämä on tietyllä lailla yleismaailmallinen. Mielikuvat hallitsevat julkista kuvaa hyvin vahvasti, jopa faktojen kustannuksella, sanoo Tölli.
Puhemiehen Paula Risikko (kok) totesi toimittajille, että koko eduskuntakausi on ollut yllättävän vauhdikas. Myös keskustelu istuntosalissa on välillä ollut hyvin värikästä.
– Sitä tietysti aina muistutan, että kansanedustaja on kansanedustaja 24/7 ja perustuslaki sanoo, että arvokas käytös pitää olla, sanoi puhemies Risikko.
SDP:n entinen puheenjohtaja ja kokenut kansanedustaja Eero Heinäluoma 2003-2019 uskoo että nykyiset kansanedustajat ovat myös ottaneet opikseen tältä vaalikaudelta.
– Uskon että ensi vaalikaudella tullaan yleisestikin hakemaan enemmän yhteystyötä, sekä eduskunnassa hallituksen opposition välillä ja laajemminkin yhteiskunnassa, Heinäluoma toivoi.