Aamun Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Lenita Toivakka (kok.) ovat samaa mieltä siitä, että politiikka on pinnallistunut.
Katso video!
Katso videolta, milloin Kääriäinen ja Toivakka ovat kokeneet viimeksi joutuneensa väärinymmärretyiksi!
– Osa kansanedustajista käy jatkuvasti vaalikamppailua. Asiat kärjistyvät ja pinnallistuvat, kun haetaan otsikoita, hyviä tviittejä ja klikkauksia, Toivakka kertoo.
"Halutaan tahallisesti ymmärtää väärin"
Kumpikaan ei halua nimetä, ketkä poliitikot näin tekevät, mutta Kääriäisen mukaan pinnallistuminen näkyy päivittäin pieninä asioina.
– Esimerkiksi maakunta- ja sote-uudistuksesta on puhuttu kiivaasti, että nyt muodostetaan kolmas hallintoporras Suomeen. Meillähän on jo kolmas porras kuntayhtymien muodossa.
– Se mitä pyritään luomaan, on yksinkertaistamaan kuntayhtymien porras 18 maakunnan puitteissa. Tämä on esimerkki, miten halutaan tahallisesti ymmärtää väärin ja kertoa asioista julkisuuteen, Kääriäinen toteaa.
"Hyvä käydä nyt keskustelua"
Keskustelu sai jatkoa, kun eduskunnan jättävä kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) kertoi Helsingin Sanomissa kokeneensa työnsä raskaaksi politiikan tekemisen pinnallistumisen takia.
Eduskunnan jättävät Toivakka ja Kääriäinen sanovat myös, että pinnallistuminen vaikutti päätökseen, joskaan se ei ollut päällimmäinen syy.
– Pitää totuuden nimissä sanoa, että ensisijainen syy ei ollut kulttuurin muutos, vaan henkilökohtainen ratkaisu, joka on tehty jo ajat sitten, Kääriäinen kertoo.
– Ei missään nimessä tämä ole syy jättää politiikkaa, mutta se on vahvistanut sitä. Minusta tässä vaiheessa on hyvä käydä sitä keskustelua, Toivakka kommentoi.
Julkisuuden kalastelua ollut aiemminkin
Toivakan mukaan kansanedustajien julkisuuden kalastelua on ollut havaittavissa aiemminkin, mutta hän näkee, että toiminta on kiihtynyt tämän vaalikauden aikana.
– Mikä tahansa ajankohtainen, poliittinen asia yksinkertaistetaan hyvin kapealla tavalla ja tahallisesti väärinymmärretään.
– Politiikassa mikään ei ole niin yksinkertaista, että se mahtuisi 140 merkin tviittiin.
Hän näkee, että toiminta keskittyy eduskuntasaliin ja lehtien palstoille.