Hakaristilippuja kantaneet tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi lähdössä natsien hakaristilippujen kanssa Kaisaniemestä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.
Uusnatsien Kohti vapautta! -marssi lähdössä natsien hakaristilippujen kanssa Kaisaniemestä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.Lehtikuva / Martti Kainulainen
Julkaistu 05.04.2024 11:24(Päivitetty 05.04.2024 11:29)

MTV UUTISET – STT

Helsingin hovioikeus kumosi perjantaina käräjäoikeuden aiemman päätöksen, jossa miehet vapautettiin syytteistä.

Helsingin hovioikeus on tuominnut vuonna 2018 itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueessa hakaristilippuja kantaneet sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hovioikeuden mukaan poliisilla oli asialliset perusteet ottaa liput pois kantajilta.

Kohti vapautta! -mielenosoitus pidettiin Helsingissä joulukuun 6. päivänä vuonna 2018, ja poliisit ottivat kantajilta liput pois lopulta voimakeinoja käyttäen Hakaniemen kohdilla. Hakaristilippujen käyttö tuomittiin laajalti muun muassa Suomen poliittisessa johdossa.

Aiemmin käräjäoikeus oli vuonna 2021 hylännyt lippuja kantaneiden tai niiden käyttämisestä päättäneiden syytteet, mutta syyttäjät valittivat ratkaisusta hovioikeuteen.

 Käräjäoikeus oli arvioinut, että lipun käyttö levittää natsi-Saksan ja maan silloisen johtajan Adolf Hitlerin ideologiaa, mutta se ei katsonut teon antaneen uhkaavaa tai solvaavaa viestiä maahanmuuton vastustamisesta.

Perjantaina hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden ratkaisun ja tuomitsi tapahtumista kaikkiaan viisi miestä. Heistä kolme tuomittiin myös haitanteosta virkamiehelle, koska he oikeuden mukaan vastustivat poliisin käskyä luopua lipuista.

Oikeus: Toimivat PVL:n edustajina

Hovioikeudessa syytetyt vaativat oikeutta kumoamaan syyttäjien valituksen. Osa ei halunnut tulla oikeudessa kuulluksi, mutta yksi heistä vetosi muun muassa siihen, ettei hakaristilipun kantamista ole Suomessa kriminalisoitu. Toinen heistä vetosi myös siihen, että mielenosoituksesta oli ilmoitettu etukäteen poliisille ja se oli laillinen.

Helsingin hovioikeus katsoi, että syytetyt toimivat mielenosoituskulkueessa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) edustajina. 

PVL on uusnatsijärjestö, jonka tuomioistuimet ovat Suomessa sittemmin lainvoimaisesti lakkauttaneet yhdistyslain vastaisena. Yksi hovioikeudessa tuomituista edusti PVL:ää sen lakkauttamista koskeneissa oikeudenkäynneissä.

Oikeus katsoi myös, että hakaristilippu on yksi Euroopassa tunnetuimmista kansallissosialistiseen Saksaan liitetyistä symboleista, jonka merkityssisältö niin sanotussa natsiaatteessa on hyvin tunnettu. Oikeuden mukaan lipun käyttöä voidaan pitää kansanryhmää vastaan kiihottamiseen tarkoitettuna viestinä.

– Mielenosoituksen tapahtuma-ajankohta ja hakaristilipun sijoittaminen PVL:ään vahvasti sidoksissa olleen mielenosoituskulkueen kärkeen ovat antaneet vahvan viestin siitä, että hakaristilippua ja sen edustamia symbolisia arvoja on käytetty PVL:n edustaman niin sanotun rotuopin ja tavoitteiden sekä mielenosoituksessa sanallisestikin lausutun maahanmuuttovastaisen viestin ilmaisemiseksi ja vahvistamiseksi, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

Kaikki tuomitut tuomittiin erisuuruisiin päiväsakkoihin. Hovioikeus piti myös voimassa nettiin rasistisina pidettyjä puheita videoineen naisen sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

1:45imgKatso myös: Poliisi poisti natsiliput mielenosoituksesta vuonna 2018.

Lue myös: Bellingcatin selvitys: Uusnatsit järjestivät kesäkuussa tapahtuman Hämeenlinnan Evolla

Näin PS:n Purra ja Mäkelä kommentoivat hakaristilipun kieltämistä: "Ajatuksena ehkä jonkun mielestä hyvä"

Lempääläiskoululla liehui hakaristilippu – ”Emme hyväksy tällaista toimintaa”

Tuoreimmat aiheesta

Helsinki