Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vaatii, että vanhuspalvelujen väärinkäytökset tulee sanktioida nykyistä voimakkaammin ja valvonnan on oltava tehokkaampaa. Häkkäsen mukaan rikoslaissa on laajasti kriminalisoitu erilaisia tekoja, joita voidaan soveltaa väärinkäytöksiin. Hän korostaa valvontaviranomaisten ja poliisin yhteistyön tärkeyttä.
Häkkänen kertoo tiedotteessaan, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pyysi viikko sitten häntä pohtimaan, miten kovemmat sanktiot saataisiin toteutumaan myös vanhustenhuollossa.
– Vanhuspalvelujen laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää jo nykyisin useiden rikosten tunnusmerkistöä. Esimerkiksi heitteillepanon, petoksen ja väärennöksen tunnusmerkistö voi täyttyä eri toimenpiteissä. Jos esimerkiksi tavoittelee taloudellista hyötyä ilmoittamalla haamuhoitajia, voi tulla kyseeseen rikoslain mukainen petos, Häkkänen sanoo tiedotteessa.
Hänen mielestään myös esimerkiksi vanhuspalvelulain uudistuksessa lakiin voitaisiin lisätä uusi vanhuspalvelurikkomusta koskeva säännös.
Lue myös: Poliisi mukaan hoivakotien valvontaan? – Mykkänen: Sisäministeriö käy Valviran kanssa poliisin roolia läpi
Häkkänen kannattaa myös nykyistä kovempia taloudellisia sanktioita.
– Mielestäni on syytä harkita, että tilanteissa, joissa hoivapalveluyritys syyllistyy vakavampiin lain rikkomisiin, sillä ei olisi oikeutta saada rahallista korvausta kyseisten palvelujen tuottamisesta kunnalta tai asiakkaalta.
Ministeri pitää myös harkitsemisen arvoisena, että valvontaviranomainen voisi kovissa lain rikkomistapauksissa määrätä liikevaihtoperusteisen sanktion väärinkäytöksiin syyllistyneelle yritykselle.
Hänen mielestään sosiaali- ja terveysministeriön on laadittava laaja vanhuspalvelujen korjausohjelma, jossa muun muassa lisätään hoitajien määrää, kiristetään sääntelyä kauttaaltaan, kuntapäättäjien vastuuta vanhuspalveluista vahvistetaan, valvontaa lisätään ja sanktioita kovennetaan.