Vasta valittu oikeusministeri Antti Häkkänen selvityttää, voitaisiinko maksamattomat sakot joissain tapauksissa muuttaa vankeusrangaistukseksi.
Häkkänen piti MTV:n Uutisextrassa periaatteellisesti vääränä, jos esimerkiksi täysin piittaamaton myymälävaras jää käytännössä vaille seurauksia. Uusi oikeusministeri tuomitsee myös sellaisen kansalaistottelemattomuuden, jossa tietoisesti kehoitetaan tai jätetään noudattamatta lakeja.
Oikeusministeri Antti Häkkänen vannoi virkavalansa perjantaina ja tositoimet ministeriössä alkavat maanantaina.
Häkkänen lupasi MTV:n Uutisextrassa, että hän selvityttää muun muassa mahdollisuudet muuntorangaistuksen palauttamiseen eli sakkojen muuttamisen vankeudeksi. Tällä hetkellä esimerkiksi varaton myymälävaras voi toistuvasti jättää sakkonsa maksamatta ja jatkaa rötöstelyä.
– Sellaisissa tapauksissa tämä on mielestäni periaatteellisesti väärä asiantila tällä hetkellä ja aion ensi viikosta lähtien tarkastella tämän asian erittäin perusteellisesti läpi, muotoili Häkkänen ja lupasi, että asia selvitetään perin pohjin.
Myös väkivalta- ja seksirikokset syyniin
Uusi oikeusministeri aikoo selvityttää rangaistusten riittävyyttä laajemminkin muun muassa seksuaali- ja väkivaltarikosten osalta.
– En nyt vielä linjaa tässä mitään, että mitä tapahtuu rangaistusasteikoille esimerkiksi vakivaltarikosten osalta, mutta aion tarkastella senkin perin pohjin, sanoi Häkkänen.
Häkkänen sanoi itse suhtautuvansa erittäin kriittisesti yksilön koskemattomuuteen kohdistuviin tekoihin.
Lakeja on noudatettava
Häkkänen tuomitsi esimerkiksi turvapaikkapäätöksiin liittyneet puheet siitä, että lakeja voisi jättää noudattamatta, jos perusteet kansalaistottelemattomuudelle omasta mielestä ovat hyvät.
– Jos jokainen haluaa omien mielihalujen tai aatteiden tai ihanteiden mukaan toimia, piittaamatta laista, niin se johtaa siihen, että jokainen toimii vähän omissa asioissaan piittaamatta laista, perusteli ministeri.
Vaatimuksia lakien muuttamisesta Häkkänen ei vastusta, mutta edellyttää voimassa olevien lakien noudattamista.
– Pitäisi toimia demokratian, eikä anarkian kautta, Häkkänen linjasi.
Ministeri muistutti, että koko järjestelmän uskottavuus perustuu siihen, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.