Perussuomalaiset esittää eduskunnan puhemieheksi puolueen entistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Halla-aho sanoi pestin olevan mieluinen. Hän haluaa puhemiehenä edistää sananvapautta sekä yhteiskunnassa yleisesti ottaen että eduskunnassa erikseen.
– Mielestäni tästä asiasta on ehkä hössötetty jopa vähän turhan paljon yhteiskunnassa tai kunnioittava puhetapa on ehkä ymmärretty hiukan väärällä tavalla, Jussi Halla-aho sanoi STT:lle perussuomalaisten puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen jälkeen.
Halla-aho katsoo, että kunnioittavan puhetavan tulee koskea ennen kaikkea tapaa, jolla kansanedustajat puhuvat toisilleen salissa. Sen ei pidä rajoittaa hänen mielestään sitä, millaisia asioita kansanedustajat saavat käsitellä.
1:12
– Ajattelen niin, että kansanedustuslaitos on demokratian kaikkein pyhin, ja siihen pitäisi suhtautua tietyllä kunnioituksella, ja kansanedustajiin ja heidän puhevapauteensa pitäisi suhtautua tietyllä tavalla kaikkein pyhimpänä tässä suomalaisessa demokratiassa.
Hänen mielestään kansanedustajien ei pidä alistua siihen, että he ovat esimerkiksi median tarkkailun alaisena. Halla-aho sanoo kansanedustajien olevan edustamassa omia äänestäjiään ja heidän oikeutensa ja velvollisuutensa on puhua niistä asioista, joista heidän äänestäjänsä haluavat heidän puhuvan.
– Viittaan vaikka erittäin arvottomaan näytelmään, joka käytiin kansanedustaja (Juha) Mäenpään ympärillä viime vaalikaudella. Tällaisia ei ainakaan minun johdollani ole tulossa enempää.
Perussuomalaisten Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin eduskunnan täysistunnossa kesällä 2019. Valtakunnansyyttäjä pyysi eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mutta eduskunnan riittävä enemmistö ei kuitenkaan myöntänyt lupaa syytesuojan poistamiseksi.
Lue myös: Halla-aho: Venäjä on "avoimesti gangsterivaltio" – Suomi on altavastaaja, koska noudattaa sopimuksia
Presidenttiehdokkaasta päätetään puoluekokouksessa
Eduskunnan puhemieheksi lähteminen ei toistaiseksi Halla-ahon mukaan tarkoita yhtään mitään eli ei esimerkiksi sitä, aikooko hän lähteä presidenttiehdokkaaksi.
– Perussuomalaiset tekee päätöksen puoluekokouksessa presidenttiehdokkaan asettamisesta.
Asia alkaa Halla-ahon mukaan perussuomalaisissa kehittyä ja kypsyä, "kunhan tästä hallituksen muodostamisesta päästään yli".
Puoluekokous on elokuussa.