Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luopuu puheenjohtajan tehtävästään. Halla-aho kertoi asiasta puolueen tuumaustunnilla maanantaina iltapäivällä.
– Sanoin neljä vuotta sitten, että puoluejohtajan ei ole hyvä takertua liian lujasti asemaansa eikä viihtyä siinä liian pitkään. Liian pitkissä johtajakausissa vaanii Kekkos-syndrooman vaara, Jussi Halla-aho sanoi.
– Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta, ainakaan nyt heti. Heille totean, että en tee tätä, kuten en mitään muutakaan, ratkaisua kevein perustein enkä mielijohteesta vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena. Tämä on oikein ratkaisu, jonka osaan tehdä, Halla-aho sanoi puheessaan.
Avaa perusteet vasta 10 vuoden kuluttua
Syitä puheenjohtajuudesta luopumiseen Halla-aho ei avaa puheessaan. Hän kertoo avanneensa syitä pitkähkössä tiedotteessa, joka on vielä salainen pitkän aikaa. Tiedotteessa on kerrottu yksityiskohtaisesti Halla-ahon tuntemuksia, havaintoja, analyysejä ja arvioita, joihin hänen ratkaisunsa perustuvat.
Tiedotteessa on pitkä julkaisukielto. Tiedote on julkaisuvapaa 21.6.2031 eli tasan kymmenen vuoden kuluttua.
– Tällä tavoin saan ajatukseni kirjattua tuoreeltaan, ilman jälkiviisauden ja unohtelun vaaraa, mutta kymmenen vuoden kuluttua näillä tiedoilla ei ole enää käyttöä kenellekään muulle kuin niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja totuudesta niiden itsensä vuoksi, Halla-aho sanoo.
Halla-ahon mukaan hän kertoo 10 vuoden kuluttua julkaistavassa tiedotteessa seikkaperäisesti ja yksityiskohtaisesti kaikki havainnot, tuntemukset, analyysit ja arviot, joihin hänen ratkaisunsa perustuu.
– En ole lisännyt mitään, enkä jättänyt mitään pois.
Perussuomalaiset valitsee uuden puheenjohtajan Seinäjoen puoluekokouksessa elokuussa.
Lue myös: Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei jatka puolueen puheenjohtajana
Tunnettu maahanmuuttokriitikko
Jussi Halla-aho tuli alun perin tunnetuksi maahanmuuttokriittisistä kirjoituksistaan. Hän alkoi kirjoittaa Scripta-blogiaan vuonna 2003, jonka myötä hän sai ajatuksilleen kasvavan yleisön. Keväällä 2005 Halla-aho erotti maahanmuuttovastaisen blogin muusta sisällöstä ja avasi sille vieraskirjan.
Halla-aho on ollut kansallismielisen Suomen Sisu -yhdistyksen jäsen vuodesta 2000.
Perussuomalaisten jäseneksi Halla-aho liittyi syksyllä 2010. Halla-ahon poliittinen kannatus kasvoi nopeasti ja hän nousi kansanedustajaksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa.
Keväällä 2014 Halla-aho sai yli 80 000 ääntä eurovaaleissa ja tuli valituksi Euroopan parlamenttiin.
Halla-aho keräsi reilusti kannatusta vuoden 2015 Turun perussuomalaisten 20-vuotisjuhlakokouksessa, jossa puoluekokousedustajat antoivat merkittävät aplodit kansanedustaja Olli Immosta puolustaneelle Halla-aholle. Puolueen silloinen puheenjohtaja Timo Soini oli moittinut Immosen toimintaa.
Halla-aho nousi perussuomalaisten puheenjohtajaksi vuonna 2017.
– Kun lähdin tavoittelemaan puheenjohtajuutta vuonna 2017, panin vaakakuppeihin yhtäältä sen, minkä koin välttämättömäksi ja siten velvollisuudekseni, ja toisaalta sen, mihin itse olin valmis, halukas ja kykenevä. Vuonna 2019, kun pyrin jatkokaudelle, kävin läpi samanlaisen punninnan ja pohdinnan, Halla-aho sanoo.
– Nyt jälkikäteen pidän kumpaakin ratkaisuani oikeana, vaikka emme tietenkään saa koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut, jos olisin tehnyt toisenlaisia ratkaisuja.
Jatkaa luottamustehtävissä
Halla-aho kertoo jatkavansa kansanedustajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Hän vastaa puheessaan itse kysymyksiin, mitä aikoo seuraavaksi tehdä.
– Onko minulla jokin juoni? Onko minulle luvattu jostakin hillotolppa? Ei ole. Aion jatkaa sitä, mitä olen tehnyt viimeisen vuosikymmenen. Toimia parhaan kykyni mukaan suomalaisen Suomen puolesta kansanedustajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna, sillä mandaatilla, jonka olen vaaleissa äänestäjiltä saanut, ja niin kauan kuin luottamus on olemassa.
– Olen myös valmis antamaan uudelle puoluejohdolle mitä tahansa tukea tai neuvoja, jos sellaisia pyydetään ja kaivataan, Halla-aho sanoo.
Puheessaan Halla-aho kiittää myös puoluetovereitaan. Nimiä hän ei kuitenkaan mainitse.
– Erityisesti kiitän niitä työtovereitani, jotka ovat seisseet rinnallani paitsi hyvinä päivinä myös kaikkein mustimpina hetkinä. En mainitse nimiä, koska puoluekokouksen alla sekin tulkittaisiin väärin, mutta te tiedätte, keitä olette.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.