Ethän terrorisoi ryhmäkeskusteluja? Nyt ryhmächattikäyttäytymiseen on luotu toimivat ohjeet.
Joudutko sinäkin mykistämään perheen ryhmächatin, koska vanhempasi eivät hallitse tekstarietikettiä? Vai oletko itse unohtanut kerrata säännöt?
250 vuotta vanha, etikettikoulutuksen arvovaltainen asiantuntija Debrette's ryhtyi yhteistyöhön Facebookin kanssa luodakseen ohjeet digiajan viestittelyyn. Lopputuloksena on ohjeistus siihen, mitä pitäisi ja mitä ei pitäisi sanoa ryhmächatissa. Ohjeistus luotiin käyttäen pohjana Facebookin Messengerin teettämää tutkimusta, kertoo Mirror.
Ei yhden sanan viestejä, eikä montaa viestiä putkeen
Ohjeistuksen mukaan ihmisten ei tulisi lähettää yhden sanan viestejä tai yksittäisiä emojeitä ystävilleen, sillä se näyttää tylyltä ja saa lähettäjän vaikuttamaan liian kiireiseltä tai välinpitämättömältä keskustelukumppanin kanssa viestittelyyn.
Jokainen tietänee myös, kuinka puhelin voi piipata monta kertaa putkeen, kun joku tekstailee ajatuksiaan useissa eri viesteissä. Monelle tuttu tapa lähettää useita viestejä putkeen saakin noottia. Ohjeistuksen mukaan omat ajatukset kannattaa lähettää yhdessä viestissä.
– Ryhmächatissa useiden viestien lähettäminen kerrallaan vaikuttaa dominoivalta ja voi olla muille ryhmän jäsenille hämmentävää yrittää saada kiinni keskustelusta, ohjeistuksessa selvennetään.
– Jos joku jättää puhelimensa muutamaksi minuutiksi vain palatakseen 27 uuden viestin pariin, on vaikea vastustaa halua tarkistaa, mistä kaikki kiihtymys johtuu.
Vastaa viestiin mahdollisimman pian
Ohjeistus muistuttaa myös, että viesteihin tulisi vastata heti tai jos se ei ole mahdollista, kannattaa lukukuittaukset laittaa pois päältä tai push-ilmoitukset päälle, jotta viestit voi lukea ilman, että lähettäjä sen näkee.
Entä kuinka kauan mahdollista vastausta tulisi odottaa? Ainakin päivä, ellei viesti ollut todella kiireellinen.
– Vastauksen kärttäminen toiselta vain muutaman tunnin jälkeen on ajattelematonta ja laittaa toisen ihmisen puolustuskannalle, ohjeistuksessa todetaan.
Muita mahdollisia virheitä ovat juoruilu ja ghostaus eli keskustelun päättäminen kuin seinään ilman selityksiä.
LUE MYÖS: 10 syytä, miksi aina kannattaisi lähettää tekstiviesti soittamisen sijaan
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Mirror, Independent