Uuden lakiesityksen mukaan matkustajalla täytyy olla tuore negatiivinen koronatestitulos lähtömaasta. Lakiesityksen mukaan vaaditaan myös toinen negatiivinen testitulos 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen.
Matkustajan kuuluisi pysyä vapaaehtoisessa karanteenissa näiden kahden testin välissä.
Jos Suomeen saapuneella matkustajalla ei ole negatiivista testitulosta lähtömaasta, tämä ei välttämättä tarkoita, että matkustajaa automaattisesti käännytettäisiin takaisin lähtömaahan. Viranomaiset rajalla arvioivat tilannetta ja voivat määrätä matkustajan testiin Suomen rajalla.
Kakkostestiä ja karanteenia koskeva laki olisi voimassa lokakuun puoliväliin asti, kun taas rajaliikennettä koskevat muut säädökset ovat voimassa vuoden loppuun asti. Eilen hallitus päätti muun muassa siitä että vapaa-ajan matkustus EU- ja Schengen-maista on sallittu vapaasti jos matkustaja on saanut kaksi koronarokotetta vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin tai sairastanut koronan puolen vuoden sisällä.
Pykäliin kirjoittaminen suurin muutos
Uudessa lakiesityksessä olevat toimenpiteet ovat jo olleet käytäntöä Suomen rajoilla kevään aikana. Lakiesityksen myötä kahden koronatestin tarve ja siihen liittyvä karanteeni kirjoitetaan kuitenkin pykälätasolle. Molemmat vaadittavat koronatestit ovat uuden lain mukaan pakolliset.
72 tuntia kestävä karanteeni ei ole edelleenkään pakollinen vaan se on edelleen vapaaehtoinen. Suomen perustuslain mukaan isompaa ihmisjoukkoa eiv voida kategorisesti määrätä karanteeniin.
Hallitus on valmistellut uutta matkustusta koskevaa lakiesitystä viime syksystä lähtien. Hallitus joutui silloin vetämään esityksensä pois eduskunnasta perustuslaillisten ongelmien takia. Koska koronatilanne on parantunut voidaan miettiä onko edes tällainen uusi laki enää tarpeellinen.
– Jos kysyt minulta tähän, on laitettu aivan liian paljon energiaa ja aikaa, pohtii eräs lakiesityksen kanssa kamppaillut MTV Uutisille.
Hallitus käsittelee matkustusta koskevaa lakiesitystä valtioneuvoston ylimääräisessä yleisistunnossaan tänään.
Lakiesitys on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä yhteistyössä oikeus- ja sisäministeröiden kanssa.