Hallitus päättää vihdoin uusista matkustusrajoituksista – eduskunta vaatii selkeitä linjauksia maahantuloon

9:50imgLapin matkailun yrittäjät odottavat talvea pelonsekaisin tuntein.
Julkaistu 04.11.2020 18:16
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallitus on linjaamassa uusista matkustusrajoituksista lähipäivinä. Lakiesityksellä on kova kiire, koska nykyiset rajoitukset ovat voimassa 22. marraskuuta asti. Päätöksiä odotetaan mahdollisesti jo huomenna.

Asia on ollut hallitukselle vaikea oikeudellisten ongelmien vuoksi ja esimerkiksi matkailuyrittäjät ovat odottaneet linjauksia kuumeisesti.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus on pohtinut mallia, jossa Suomeen voidaan tulla kolmeksi päiväksi, jos lähtömaassa on tehty tuore (alle 48 h) negatiivinen koronatesti. Matkustajan täytyy ottaa toinen koronatesti Suomeen saapuessa, jos matka kestää kolmesta kuuteen päivää.

Jos matka kestää enemmän kuin kuusi päivää, matkustajan täytyy olla kolme päivää karanteenissa Suomeen saapuessa ja vasta sen jälkeen ottaa toinen koronatesti.

– Tämä on aivan liian monimutkaista. Viestin täytyy olla selkeä. Jos olet terve, niin tervetuloa Suomeen, jos olet sairas, pysy poissa, eduskunnassa todetaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan liian monimutkainen lakiesitys ei tule menemään läpi asiaa käsittelevässä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta.

– Ainoastaan tarpeeksi selkeä ja yksinkertainen malli hyväksytään.

Eduskunnassa vastustetaan myös esitystä, että testien lisäksi tulisi myös karanteeni.  

– Ei voi olla niin, että vaaditaan kaksi testiä ja karanteenit päälle. Täytyy ottaa pikatestit käyttöön, toteaa hallituspuolueen edustaja MTV Uutisille.

Lähtömaassa tehtyjen koronatestien kohdalla on ilmennyt ongelmia. Esimerkiksi lennolla Skopjesta Turkuun saapuneilla matkustajilla on todettu koronavirus Suomessa toisen testin jälkeen, vaikka henkilöllä on ollut lähtömaasta voimassa oleva tuore negatiivinen testitulos. Tämän takia olisi oleellista, että negatiivinen testitulos Suomen päässä riittäisi.

Eduskunnassa peräänkuulutetaan pikatestejä eli anti-geenitestejä. Vastaus saadaan 15 minuutissa ja testi on lähes yhtä varma kuin laboratoriossa analysoidut testit.

Hintakin on paljon edullisempi, noin kymmenen euroa koronatestiä kohden.

– Laboratoriot rahastavat suuria summia testeillä, vaikka pikatestillä saa lähes yhtä varmoja tuloksia. Satoja miljoonia on jo haaskattu näihin PCR-testeihin, toteaa useampi kansanedustaja MTV Uutisille. 

Edelliselle lakiesitykselle täystyrmäys eduskunnassa

Hallitus joutui vetämään edellisen matkustusrajoituksiin liittyvän lakiesityksen pois eduskunnasta. Esitys oli huonosti valmisteltu ja siinä oli perustuslaillisia ongelmia.

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi aiemmin esityksen.

Hallituksen esittämät uudet rajoitukset tehdään muutoksella tartuntatautilakiin. Lakiesitys on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön valmistelussa.

Esityksellä on  kova kiire, koska marraskuun 23. päivänä Schengenin sisäiset rajoitukset poistuvat. Ulkorajaliikenteen rajoitukset sen sijaan jatkuvat. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että Schengen-alueelta voidaan tulla Suomeen ilman rajoituksia, koska Schengen-alueella vallitsee vapaa liikkuvuus.

Suomen hallitus ei voi jatkaa nykyisiä rajoituksia Schengen-alueelta saapuvien kohdalla ilman juridisia perusteita.

– Viranomaisten täytyykin selvittää, onko mahdollista pidentää rajoitusten voimassaoloa, sanoo eräs kansanedustaja MTV Uutisille.

Joka tapauksessa on selvää, että uusi laki ei ehdi valmistua eduskuntakäsittelystä ennen 23.11.

Laki ehditään käsitellä ennen vuoden vaihdetta, jos hallitus tuo uuden lakiesityksen eduskuntaan ensi viikolla. Jos lakiesitys myöhästyy paljon siitä, eduskunta ei ehdi käsitellä koko lakiesitystä enää tämän vuoden puolella. Silloin käsittely jatkuu helmikuussa vasta eduskunnan istuntotauon jälkeen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa mietinnön lakiesityksestä ja ainakin perustuslakivaliokunta antaa lausunnon lakiesityksestä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Suuri huoli Vantaan työpaikoista ja hiljaisesta lentoasemasta

Matkustamisen rajoitukset ovat tehneet Helsinki-Vantaan lentoasemasta erittäin hiljaisen normaaliin verrattuna.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kävi tänään yhdessä Finnairin ja Finavian edustajien kanssa tapaamassa pääministeri Sanna Marinia, työministeri Tuula Haataista (sd.) sekä omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.).

– Kävimme lävitse lentokentän tilannetta. Helsinki-Vantaan lentokentän toimiala on kiistatta niitä alueita, joihin koronakriisi on iskenyt pahiten koko Suomessa, Viljanen sanoo.

– Minusta se oli erittäin rakentavaa keskustelua, Viljanen kehuu.

Viljasen mukaan lentokentällä ja sen ympäristössä on koronatilanteen myötä vaarassa jopa 10 000 työpaikkaa.

– Suomen suurimmat irtisanomiset ovat parhaillaan menossa, Viljanen huokaa.

Keskustelussa ministerien kanssa ei noussut esiin pelkästään lentoaseman tilanne, vaan myös hotellien ahdinko.

Viljasen mukaan hotellihuoneet Vantaalla ovat tällä hetkellä käytössä vain noin 25-prosenttisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus