STT:n tiedot: Hallitus on päässyt sopuun siitä, mitkä lakihankkeet eivät etene eduskuntaan

11:13img
Katso myös: Ministeri Henrikkson pitää kiistaa saamelaiskäräjälaista kiusallisena – Eeva Lehtimäki kertoo, millainen vääntö hallituksessa on tällä hetkellä
Julkaistu 17.11.2022 11:34(Päivitetty 17.11.2022 12:45)

MTV UUTISET – STT

Hallitus on hieronut sopua useista kiistellyistä lakiesityksistä viime tinkaan saakka. Ennakkotietojen perusteella keskusta- ja vasemmistopuolueet olisivat kumpikin menettämässä ainakin yhden itselleen mieluisan hankkeen.

STT:n tietojen mukaan hallitus on päässyt sopuun siitä, mitkä kiistanalaisista lakihankkeista etenevät tänään eduskuntaan ja mitkä jäävät pois. Valtioneuvoston istunto alkaa kello 12.30 ja siinä on määrä antaa enemmistö vielä jäljellä olevista lakihankkeista eduskunnalle.

Pois ovat jäämässä STT:n tietojen mukaan ainakin tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin, ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen ja arvonnousuvero. Myös muita esityksiä on STT:n tietojen mukaan jäädytetty.

Hallituspuolueilla on ollut ratkottavana toistakymmentä kiistaa aiheuttanutta lakiesitystä.

T&K-verovähennystä on valmisteltu parlamentaarisessa työryhmässä.

Verovälttelyn ehkäisyyn kaavailtu mutta elinkeinoelämän äänekkäästi kritisoima arvonnousuvero on ollut mieluinen hallituksen vasemmistopuolueille. Sen sijaan keskusta on asettunut näyttävästi vastustamaan aloitetta.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehdon muuttaminen työajan sijaan euroihin on puolestaan ollut mieluisa hallituksen keskustapuolueille, kun taas erityisesti vasemmistoliitolle se on ollut vaikea pala.

Kaikkiaan kymmeniä lakiesityksiä

Valtioneuvoston yleisistunnossa aiotaan tänään antaa keskiviikkoisen asialistan perusteella yli 30 erilaista lakiesitystä, mukaan lukien hallituksen rivejä repinyt saamelaiskäräjälaki. Asialistaa voidaan kuitenkin tarvittaessa päivittää nopeasti.

Syynä sumalle on hallituksen ja eduskunnan sopima aikataulu lakialoitteiden käsittelystä. Hallituksen on lähtökohtaisesti ollut tarkoitus antaa enemmistö jäljellä olevista lakiesityksistään eduskuntaan torstaina, jotta eduskunta ehtii varmasti käsitellä ne. Takaraja ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan siitä voidaan tärkeiden esitysten kohdalla joustaa.

Toisaalta takarajaan ehtiminen ei myöskään takaa aloitteiden käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi STT:lle viime viikonloppuna, ettei saamelaiskäräjälakia välttämättä ehditä käsitellä valiokunnassa ajoissa. Kun vaalikausi päättyy ensi kevään eduskuntavaalien alla, käsittelemättä olevat hallituksen esitykset ja lakialoitteet raukeavat.

Keskustan tomerasti vastustamasta lakialoitteesta odotetaan lisätietoa tänään, sillä sitä koskeva lakiesitys on lähdössä tänään eduskuntaan. Keskusta on viivästyttänyt esityksen antamista viikolla pöytäämällä asian kahdessa istunnossa. Hallituksen pelisääntöjen mukaan kolmas pöytäyskerta ei enää ole mahdollinen.

Oikeusministeriö aikoo järjestää asiasta tiedotustilaisuuden puoli kahdelta eli pian valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) perusteli STT:lle aamupäivällä tarvetta tiedotustilaisuuden pitämiselle muun muassa sillä, että aiheesta on liikkeellä väärää tietoa.

Ensi vuoden talousarvio täydentyy

Lakihankkeita on perannut niin kutsuttu varjoviisikko eli hallituksen sisäinen neuvotteluryhmä. Tyypillisesti vaikeimmat asiat ratkotaan hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, mutta varjoviisikon tarkoituksena on ollut helpottaa puoluejohtajien kiireitä.

Lakialoitteiden ohella hallitus täydentää ensi vuoden talousarviota. STT:n tietojen mukaan täydentävä lisätalousarvio olisi suuruudeltaan noin 800 miljoonaa euroa. Osa lisämäärärahoista on teknisiä eikä hallituslähteiden mukaan poliittisesti päätettyä lisärahaa ole kuin joitakin kymmeniä miljoonia. Rahaa kohdennetaan muun muassa Nato-jäsenyyden valmisteluun ja itärajalle rakennettavaan aitaan.

STT:n tietojen mukaan keskustan esillä pitämä tukipaketti maataloudelle sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) toivoma tukipaketti sote-alalle eivät täydentävässä talousarviossa vielä ole mukana.

Juttua päivitetty kello 12.45: Päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös: STT:n tiedot: Hallitus luopumassa kolmesta kiistanalaisesta lakiuudistuksesta – sisäisiin riitoihin mahdollisesti löytymässä sopu

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka