STT:n tiedot: Hallitus luopumassa kolmesta kiistanalaisesta lakiuudistuksesta – sisäisiin riitoihin mahdollisesti löytymässä sopu

STT:n tietojen mukaan arvonnousuvero, tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen eivät näillä näkymin ole etenemässä tällä hallituskaudella. 

Ne kuuluvat hallitusta repiviin lakihankkeisiin, joita ei ole vielä jätetty eduskunnalle. Näitä kiistanalaisia lakihankkeita on kaikkiaan toistakymmentä.

Hallituspuolueiden väliset neuvottelut riitaisista lakihankkeista olivat vielä kuitenkin alkuillasta kesken, ja niiden arvioitiin jatkuvan myöhään iltaan. Mikään ei ole varmaa ennen kuin kaikesta on sovittu.

Hallituksen on annettava huomenna enemmistö jäljellä olevista lakiesityksistä eduskunnalle, jotta ne ehditään käsitellä. 

Saarikko: On tärkeää, että hallitus on toimintakykyinen

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo pitävänsä erittäin tärkeänä sitä, että hallitus on toimintakykyinen.

– Silloin on varmasti varmempaa jättää sellaisia asioita edistämättä, jotka ovat hyvin erimielisiä hallituksen sisällä, hän sanoi eduskunnassa iltapäivällä toimittajille.

Arvonnousuverosta ja euroistamisesta on ollut ainakin jonkinlainen poliittinen sopu, mutta viime metreillä niistä syntyi riitaa. Arvonnousuvero panisi verolle osakkeiden myyntivoitot myös Suomesta pois muuttaneilta, jos arvonnousu on tapahtunut Suomessa asumisen aikana. Veroa ovat kannattaneet erityisesti SDP ja vasemmistoliitto, keskusta sen sijaan asettui vastustamaan sitä näyttävästi.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen tarkoittaa sitä, että oikeus siihen syntyisi saatujen kuukausitulojen perusteella, kun tällä hetkellä perusteena on työaika. Euroistaminen on ollut kova pala erityisesti vasemmistoliitolle.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennys tarkoittaisi käytännössä sitä, että tähän toimintaan käytetyt rahat pienentäisivät esimerkiksi yrityksen maksamia veroja. 

Verovähennystä on valmisteltu kaikkien eduskuntapuolueiden kesken parlamentaarisessa työryhmässä.

Varjoviisikko on jatkanut neuvottelujaan tänään

Hallituksen puheenjohtajaviisikko keskusteli eilen illalla vielä antamattomista lakiesityksistä. STT:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) oli pyytänyt keskustalta viisikon kokoukseen kompromissiehdotuksen pattitilanteesta pääsemiseksi, ja sen pohjalta neuvoteltiin. Neuvottelujen kuvailtiin avanneen hallituksen niin sanottua varjoviisikkoa vaivannutta jumia.

Varjoviisikko jatkoi neuvotteluja tänään iltapäivällä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) sanoi toivovansa, että varjoviisikko saisi edistettyä ainakin osaa kiistanalaisista lakihankkeista. Hän on RKP:n ministerijäsen varjoviisikossa, jossa on ministereitä ja yksi valtiosihteeri. 

Kaikki puolueet ovat hänen mukaansa liikkeellä nyt sillä asenteella, että eteenpäin päästäisiin.

– En ehkä ihan usko siihen, että kaikkia tänään saataisiin valmiiksi, Blomqvist sanoi toimittajille eduskunnassa.Vihreiden varjoviisikkojäsen, sisäministeri Krista Mikkonen sanoi toivovansa, että kaikkiin kiistanalaisiin kysymyksiin saadaan ratkaisu.

– On tärkeää, että nyt selvästi on halu löytää ratkaisuja ja sellainen kokonaispaketti, minkä kaikki hyväksyvät.Blomqvist sanoi ymmärtäneensä, että jos puolueet ovat löytämässä yhteisymmärrystä jostain tärkeästä asiasta, esitysten eduskunnalle antamisen aikataulussa voidaan ehkä joustaa, mutta se on eduskunnasta kiinni.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetää hallituksen varjoviisikon neuvotteluja. Hänen esikunnastaan kerrottiin STT:lle illansuussa, että ministeri ei kommentoi neuvotteluja enää tänään.

Puolan tilanne muistuttaa toimintakykyisen hallituksen tärkeydestä

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti, että vasemmistoliitollekin hallituksen toimintakyky tulevan talven aikana on tärkeää muun muassa maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Samoin pelkkä toimitusministeristö ei voisi tehdä esimerkiksi maatalouden tilanteeseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon pitkiin jonoihin mahdollisesti tarvittavia isoja taloudellisia panostuksia.

– Nyt neuvottelut jatkuvat ja katsotaan, missä isoissa kysymyksissä on mahdollista löytää yhteisymmärrystä ja missä ei. Sen jälkeen toivottavasti jatketaan matkaa, Andersson sanoi.Annika Saarikko mainitsi, että huolestuttava tilanne Puolassa muistuttaa siitä, että maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Saarikko viittasi eiliseen tapaukseen, jossa ohjus osui puolalaiseen Przewodowin kylään Ukrainan rajalla ja kaksi puolalaista kuoli. Ohjuksen ampujasta on ollut huomattavaa epävarmuutta, mutta aamuisen tiedon mukaan kyse oli todennäköisesti ukrainalaisten ilmatorjuntaohjuksesta.

Suurinta kärhämää aiheuttanut saamelaiskäräjälain uudistus annetaan huomenna torstaina eduskunnalle, ja keskusta jättää siihen eriävän mielipiteen. Ruuhkan takia lakiuudistusta ei kuitenkaan välttämättä ehditä enää käsitellä tällä vaalikaudella eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Sillä ei myöskään välttämättä ole eduskunnan enemmistön kannatusta.

Varsinaisella hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikolla ei tänään ole kokousta.

Hallituksen edistymisestä kertoivat aiemmin tänään myös Helsingin Sanomat ja Yle.

Lue myös:

    Uusimmat