Hallituksen rivit rakoilevat sairaalaverkkoäänestyksen edellä

Eduskunta lokakuussa.
Jo viisi hallituspuolueen kansanedustajaa on sanonut, ettei aio tällä tietoa äänestää esityksen puolesta.Lehtikuva
Julkaistu 12.12.2024 15:06(Päivitetty 12.12.2024 15:36)

MTV UUTISET – STT

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja ei halunnut arvioida, millaiset sanktiot lipeäjiä odottavat.

Hallituksen rivit rakoilevat, kun eduskunta ensi viikolla äänestää muutoksista sairaalaverkkoon. Jo viisi hallituspuolueiden kansanedustajaa on sanonut, ettei aio tällä tietoa äänestää esityksen puolesta. Lakimuutos leikkaisi sairaalatoimintaa ja yöpäivystyksiä monilla paikkakunnilla.

Jo eilen päätöksistään kertoivat julkisesti Antti Kangas (ps.), Markku Eestilä (kok.), Janne Heikkinen (kok.) ja Mikko Lundén (ps.). Tänään myös Mikko Polvinen (ps.) kertoi STT:lle, ettei tällä tietoa äänestä hallituksen esityksen puolesta.

Kukin kansanedustajista puhuu oman vaalipiirinsä sairaalatoiminnan puolesta. Polviselle tärkeä on Oulaskankaan sairaala Oulaisissa.

– Näen itse, että taloudellisesti olisi järkevämpää, että yöpäivystys perusterveydenhuollon osalta olisi jatkossakin Oulaskankaalla, Polvinen sanoi STT:lle eduskunnassa.

Polvisen mielestä päivystyksen poistaminen esimerkiksi aiheuttaisi "taksirallin". Polvinen sanoo, ettei näillä tiedoin ole äänestämässä lain puolesta, ellei tilanne muutu tai Oulaskankaan muutokselle tule uutta perustelua.

Lakimuutos koskee useita sairaaloita ympäri Suomen. Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa ja Salossa lakkaisivat erikoissairaanhoidon yöpäivystys ja sitä edellyttävä leikkaustoiminta. Valkeakoskella ympärivuorokautista päivystystä ei voitaisi käynnistää uudelleen.

Iisalmessa, Varkaudessa, Jämsässä ja Raahessa ei voisi olla perusterveydenhuollon yöpäivystystä.

Ei erivapauksia äänestyksessä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan ryhmän jäsenille ei ole tulossa erivapauksia äänestää, miten haluavat ensi viikon sairaalaverkkoäänestyksessä.

– On alusta lähtien ollut selvä asia, että hallituksessa äänestetään hallituksen esitysten puolesta, Mäkelä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Mäkelä ei lähtenyt arvioimaan, millaisia sanktioita on odotettavissa hallituksen sairaalaverkkolinjasta mahdollisesti lipeäville edustajille.

– Se on sellainen asia, minkä ryhmä ratkaisee sitten työvaliokunnan kuulemisen pohjalta, että mihin siinä päädytään. En lähde spekuloimaan enempää sillä, Mäkelä sanoi.

"Huutokauppaa ja hevosmiesten tietotoimistoa"

Mäkelä ei myöskään lähtenyt avaamaan sitä, kuinka laajaa tyytymättömyys sairaalaverkkoratkaisuun on ollut perussuomalaisten ryhmässä.

– Hallituksessa joudutaan tekemään päätöksiä, jotka eivät ole kovinkaan mieluisia. Sitten tulee sellaisia, jotka ovat mieluisia. Jos me emme nyt sitten äänestä näiden epämieluisten päätösten puolesta, miten me voimme odottaa, että muut äänestävät niiden meille mieluisten päätösten puolesta? Hallituksen yhteistyö on kuitenkin kokonaisuus, Mäkelä pohdiskeli.

Mäkelä ei halunnut arvioida sitä, kuinka suuri riski on, että koko sairaalaverkkouudistus kaatuu ensi viikon äänestyksessä.

– En lähde spekuloimaan. Nämä puheet julkisuudessa ovat vähän tällaista huutokauppaa ja hevosmiesten tietotoimistoa. Katsellaan, miten asiat menevät, eikä nyt hötkyillä tämän kanssa, Mäkelä sanoi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 15.36.

Lue myös: Sairaalaverkon kiistellyt muutokset etenevät - yöajan palveluita karsitaan näillä paikkakunnilla

Tuoreimmat aiheesta

Sairaalat ja hoitolaitokset