Mielenosoitukset hallitusta vastaan ovat jälleen alkaneet Irakissa. Mielenosoittajat lähtivät torstai-iltana kaduille sekä Bagdadissa että Etelä-Irakin Nasiriyyassa.
Protesteissa vaaditaan hallituksen eroa. Nasiriyyassa mielenosoittajat lupasivat pysyvänsä kaduilla, kunnes nykyinen hallinto kaatuu.
Bagdadissa mielenosoittajat kerääntyivät Tahririn aukiolle kantaen Irakin lippuja.
Suomessakin asuneen bagdadilaisen Zaid Akramin, 23, mukaan perjantaina alkavat mielenosoitukset voivat kestää päiviä.
– Siellä voi tapahtua todella pahoja asioita tai sitten mitään ei tapahdu, aikaisemmissa mielenosoituksissa mukana ollut Akram kertoo STT:lle viestisovellus Whatsappissa.
– Internetyhteydet voidaan katkaista milloin vaan ja ulkonaliikkumiskielto voi tulla voimaan.
Akram on skeptinen mahdollisista muutoksista. Hänestä Iran ei aio luopua nykyisestä hallituksesta. Iranilla on merkittävä määrä vaikutusvaltaa Irakissa.
Lokakuun alun protestit olivat Irakissa poikkeuksellisia sikäli, että ne puhkesivat spontaanisti ilman minkään poliittisen tai uskollisen ryhmän organisointia. Nyt kuitenkin uskonnolliset toimijat ovat tulleet mukaan, minkä takia Akram ja monet muut nuoret ovat epävarmoja siitä, haluavatko he yhä osallistua mielenosoituksiin.
Mielenosoituksissa halutaan ratkaisuja korruptioon ja työttömyyteen
Lokakuun alussa Irakissa nähtiin laajoja mielenosoituksia, jotka alkoivat protesteina korruptiota, työttömyyttä ja surkeita julkisia palveluita vastaan. Protestit laajentuivat vaatimuksiksi uudista maan poliittista järjestelmää. Turvallisuusjoukot vastasivat mielenosoituksiin kovin ottein, ja 157 ihmistä kuoli kuuden päivän aikana.
Aktivistit olivat suunnitelleet mielenosoitusten jatkamista perjantaina, jolloin nykyiselle pääministeri Adil Abdul-Mahdin hallitukselle tulee täyteen vuosi vallassa.
Irakin shiiojen uskonnollinen johtaja Ali al-Sistani on myös asettanut perjantain takarajaksi hallitukselle esittää mielenosoittajien vaatimia reformeja. Irakissa odotetaankin jännityksellä, kuinka suurta liikehdintää perjantai tuo tullessaan.
Protestit tukahdutettiin väkivaltaisesti
Mielenosoituksissa poikkeuksellista oli mielenosoitusten verinen nujertaminen. Hallitus onkin myöntänyt, että mielenosoittajia kohtaan käytettiin "liiallista voimaa."
Torstai-illan mielenosoitukset alkoivat rauhallisesti. Perjantain vastaisena yönä turvallisuusjoukot käyttivät vesitykkejä estääkseen mielenosoittajien pääsyn Bagdadin vihreälle vyöhykkeelle, jolla on valtion hallintorakennuksia ja suurlähetystöjä. Keskustassa on kuultu myös räjähdyksiä, jotka luultavasti ovat peräisin kyynelkaasukanistereista.
Pääministeri Abdul-Mahdi esiintyi televisiossa puolenyön aikaan ja puolusti suunnittelemiaan reformeja. Hän sanoi että mielenosoittajilla on oikeus protestoida, kunhan he eivät häiritse julkista elämää.
Hän kuitenkin sanoi myös, etteivät aiemmat hallitukset ole olleet näin tiukan tarkastelun alaisina ja että useat uudistuksia vaatineet poliitikot eivät ole niitä toteuttaneet itsekään.