Irakissa uusi mielenosoitusaalto johti sunnuntaina katujen ja hallituksen toimistojen sulkemiseen maan pääkaupungissa Bagdadissa.
Protestit korruptiota ja valtavaa työttömyyttä vastaan alkoivat reilu kuukausi sitten. Ainakin 240 ihmistä on saanut surmansa ja yli 8 000 loukkaantunut mielenosoitusten aikana.
Protestit ovat nyt uudestaan kiihtyneet. Opiskelija- ja ammattiyhdistykset julistivat yhdessä väkivallattoman vastarinnan kampanjan sunnuntaina.
Lue myös: Väkivaltaiset protestit jatkuvat Irakissa – mielenosoitukset vaatineet kuukaudessa yli 200 kuolonuhria ja tuhansia loukkaantuneita
Bagdadissa yliopistoikäiset opiskelijat pysäköivät autoja pääväylille tukkiakseen liikenteen. Muslimienemmistöisessä Irakissa työviikko alkaa sunnuntaina.
– Katuja tukkimalla päätimme lähettää viestin hallitukselle, että tulemme jatkamaan protesteja kunnes korruptoituneet ihmiset ja varkaat on heivattu ulos ja hallitus kaatuu, 25-vuotias Tahseen Nasser sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Toiset opiskelijat osallistuivat istumalakkoon kouluissaan, ja kansallinen opettajien liitto laajensi viime viikolla aloittamansa lakkoa. Myös insinöörien ja juristien ryhmät ovat osoittaneet tukensa mielenosoituksille.
Istumalakot viittaavat uuteen protestivaiheeseen
Hallitus on ehdottanut koko liudan uudistuksia, muun muassa sosiaalihuoltosuunnitelmia ja aikaistettuja vaaleja, kunhan uusi äänestyslaki saadaan ajettua läpi.
Lupausten vaikutus mielenosoittajiin on kuitenkin jäänyt vähäiseksi.
– Päätimme kampanjoida tekemällä väkivallatonta vastarintaa, sillä olemme kurkkuamme myöten täynnä hallituksen valheita ja lupauksia niin kutsutuista uudistuksista, lakkoileva hallituksen työntekijä Mohammad al-Assadi sanoi AFP:lle.
Koulut ja hallituksen toimistot olivat suljettuina Bagdadissa ja puolentusinassa muussa eteläisessä kaupungissa.
Mielenosoittajat sulkivat myös moottoritien Umm Qasrin satamaan, joka on yksi pääväylistä Irakiin tuotavalle ruualle ja lääkkeille. Satamalähde kertoi AFP:lle, että noin 12 laivaa joutui viemään tavaransa muualle lauantaina, koska ne eivät päässeet purkamaan lastia.
Istumalakot viittaavat uuteen vaiheeseen protesteissa. Niitä on jo kutsuttu Irakin suurimmaksi ruohonjuuriliikkeeksi vuosikymmeniin.