Hallituksen lupaama iso veroale toteutuu – keskituloisen ostovoima paranee 200 euroa vuodessa

2:19img
Julkaistu 29.08.2016 18:29

MTV UUTISET – STT

Kilpailukykysopimuksen kattavuus on menossa yli 90 prosentin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on todennut, että sopimuksessa on mukana 91 prosenttia palkansaajista. Myös Ulkoministeri Timo Soini (ps.) lupailee, että kiky-sopimuksen kattavuus riittää hallituksen lupailemiin lisäveronkevennyksiin.

Hallitus on luvannut kasvattaa veronkevennyksiä 515 miljoonaan euroon, jos yli 90 prosentin kattavuus toteutuu.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan veronkevennys tarkoittaisi ostovoiman paranemista noin 200 eurolla.

– Jo ennestään hyvä veronkevennys on muuttumassa vielä vähän paremmaksi. Kautta linjan toteutettuna saadaan 0,6 prosenttiyksikköä kevennystä palkansaajille ja keskituloiselle palkansaajalle se tarkoittaa sitä, että ostovoima paranee ensi vuonna ehkä 200 euroa siitä huolimatta, että palkkamaltti jatkuu, Lehtinen kertoo.

Lehtisen mukaan kyseessä on todella tärkeä "piristysruiske".

– Äärimaltillinen palkkalinja jatkuu, ja silloin on tärkeää, että tullaan veronkevennyksillä vastaan. Ja veronkevennys on aika huomattava ensi vuonna. Eli ihan oikeassa kohdassa ja ihan oikeaan tilanteeseen tulee veronalennus.

Lehtisen mielestä veronalennus tulisi jakaa kaikille palkansaajille.

– Minusta on aivan selvää, että veronalennus annetaan kautta linjan kaikille palkansaajille. Kaikkihan on haluttu kiky-sopimuksessa mukaan ja kattavuus on mahdollisimman suureksi. Kyllä silloin myös se veroporkkana kuuluu kaikille, jos kaikki ovat mukana palkkamaltissa, hän toteaa.

7:41img

"Talouden näkymä edelleen epävarma"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan odotus siitä, että hallitus päättäisi budjettiriihessä lisäveronkevennyksistä, on kova.

– Hallitus asetti 90 prosentin kattavuuden ehdoksi lisäveronalennuksille ja nyt kattavuus on ylittänyt 90 prosenttia. Eli odotus siitä, että hallitus budjettiriihessä päättäisi lisäveronkevennyksistä, on tietysti vahva, Häkämies toteaa.

– On hyvä, että työmarkkinäjärjestöt osoittivat vastuullisuutta ja tuo kattavuus saatiin aikaiseksi. Edelleen tiedetään, että talouden näkymä on heikko ja kotimarkkinoilla on tärkeä merkitys. Siihen tietysti tämä ostovoiman lisäys vaikuttaa myönteisesti.

13:29img

Häkämiehen mukaan epävarman taloustilanteen vuoksi hallituksen tulisi keskittyä työllisyysasteen nostamiseen.

– Velkaantuminen jatkuu. Näin ollen hallituksen tulee kiinnittää kaikki huomio siihen, miten työllisyys saadaan kääntymään ja työllisyysaste nousemaan.

"Yli 60-vuotiaiden eläköittäminen on väärä viesti"

Häkämiehen mukaan EK:lla on useita ehdotuksia, joiden avulla työllisyysastetta saadaan nostettua.

– Keinoja on varmasti useita, mutta olemme itse esittäneet, että kannustinloukkuja pitäisi purkaa, niin että työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Näin voitaisiin tehdä muun muassa päivähoitomaksuja alentamalla.

– Työkokeilu voisi esimerkiksi olla maahanmuuttajalle ensimmäinen kosketus työelämään. Sen ehtoja tulisi keventää, jotta tämäkin kehitys lähtisi liikkeelle. Edelleen esitämme kotitalousvähennyksen korottamista, sitähän käytetään remonttitöiden lisäksi hoivapalveluissa. Siellähän erityisesti ikääntyminen puoltaa sitä, että viedään niitä palveluja iäkkäämmille ihmisille. Siltä osin kotitalousvähennys auttaisi, Häkämies jatkaa.

2:08img

Häkämies suhtautuu kriittisesti ehdotukseen yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien päästämisestä eläkkeelle kertaratkaisulla.

– Työurien pidentyminen on käynnissä. Kokemusta arvostetaan työelämässä. Tätä kehitystä pitää tukea ja vahvistaa. Päätös siitä (yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien eläkkeelle päästämisestä kertaratkaisulla) olisi vääränlainen viesti, ajatellen mitä Suomen eläkepolitiikassa on juuri päätetty tehdä – eli myöhentää eläkeikää.

2:23img

Häkämiehen mukaan eläköittämisessä ei olisi kyseessä kertatoimi, sillä hänen mukaansa vastaavanlaiset toimenpiteet on tehty jo kahdesti aiemmin.

– Jäämme katsomaan, mikä on hallituksen ratkaisu, mutta se olisi väärään suuntaan – siihen nähden mitä on aiemmin päätetty.

2:05img

Tuoreimmat aiheesta

Kilpailukykysopimus