Hallitus antoi esityksen käännytyslaista – näin se muuttaisi itärajan tilannetta

Hallitus on antanut esityksen uudesta rajaturvallisuuslaista.

Käännytyslaiksi kutsutun poikkeuslain tavoitteena on torjua välineellistettyä maahantuloa.

Hallitus voisi tietyin edellytyksin päättää rajoittaa kansainvälisen suojelun hakemusten vastaanottamista tietyllä osalla rajaa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Hallituksen esityksen mukaan maahan jo saapunut ihminen poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälisen suojelun hakemuksia otetaan vastaan.

Asiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa painotettiin, että lain käyttöönotto tulisi kyseeseen erityisen poikkeuksellisista ja pakottavista syistä.

Edellytyksenä olisi aina tieto tai perusteltu epäily vieraan valtion Suomeen kohdistamasta vaikuttamisesta, joka aiheuttaa vakavan vaaran Suomen täysivaltaisuudelle ja kansalliselle turvallisuudelle, eivätkä muut keinot ole riittäviä tilanteen ratkaisemiseksi.

Päätöksen voisi tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa luottavainen mahdollisuuksiin, että laki saadaan hyväksyttyä eduskunnassa.

Poikkeuslaki tarkoittaa, että esityksellä pitää olla eduskunnassa viiden kuudesosan tuki, jotta se voitaisiin säätää kiireellisessä järjestyksessä.

Aukeaako itäraja?

Orpo kertoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että käännytyslain hyväksymisen jälkeen rajaliikenne voitaisiin avata jollakin tapaa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallituksen käännytyslaiksi nimitetyn rajaturvallisuuslain voimaantulon ja rajan avautumisen välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan itärajan rajanylityspaikat voisivat tilanteen niin salliessa olla auki muulle liikenteelle, vaikka turvapaikkahakemusten vastaanottamista rajoitettaisiin määräaikaisesti.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat