Hallitus esittää poikkeuslakia: Turvapaikkaa hakeva voitaisiin käännyttää rajalla

Hallitus kertoo lähettävänsä lausunnolle lakiluonnoksen välineellistetyn maahanmuuton torjumiseksi, totesi pääministeri Petteri Orpo (kok.) tiedotustilaisuudessa.

Kyseinen poikkeuslaki olisi määräaikainen. Laissa säädettäisiin edellytyksistä, joilla valtioneuvoston yleisistunto voi päättää rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajatulla osalla Suomen valtakunnanrajaa ja sen välittömässä läheisyydessä. Päätöstä edeltäisi yhteistoiminta tasavallan presidentin kanssa.

Lain soveltaminen edellyttäisi, että se olisi välttämätöntä Suomen suvereenisuutta tai kansallista turvallisuutta vakavasti vaarantavan vaikuttamisen torjumiseksi. Päätös voitaisiin tehdä ennakoivasti ja enintään kuukaudeksi kerrallaan, sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Lain ollessa voimassa eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta ei turvapaikkahakemuksia otettaisi vastaan, vaan henkilön maahantulo estettäisiin. Hänet poistettaisiin maasta ja ohjattaisiin siirtymään paikkaan, jossa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia otetaan vastaan.

Lain ansiosta itärajan rajanylityspaikat voisivat olla auki muulle liikenteelle. 

Tiedotustilaisuudessa paikalla olivat pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.).

Petteri Orpo kertoi, että hallitus laittoi lakiesityksen lausunnolle yksimielisesti. Lain lausuntoaika sisäministeri Rantasen mukaan on niin lyhyt kuin mahdollista, jotta laki saataisiin voimaan mahdollisimman pian.

Orpo totesi, että nykyinen itärajan sulku jatkunee, jos tilanne pysyy samanlaisena kuin tähänkin mennessä.

Torstaina kaikki eduskuntapuolueet olivat koolla hakemassa yhteistä näkemystä uudesta rajalaista, joka toisi järeämpiä keinoja itärajalle. 

Koska laki saattaa olla ristiriidassa perustuslain kanssa, sen säätämiseksi kiireellisenä saatetaan vaatia eduskunnan viiden kuudesosan enemmistön tuki. Siksi myös oppositiopuolueita tarvitaan lain taakse.

Lain sisältö ei ole vielä julkinen, mutta käytännössä kyse olisi push back -menettelyn kaltaisesta toiminnasta, jolla voitaisiin estää turvapaikanhakijoiden tulo rajan yli. Sisäministeriön mukaan laissa ei kuitenkaan puhuta varsinaisesti push back -menettelystä, sillä se ei ole juridinen termi. 

Tiedotustilaisuudessa rajalain etenemisestä kertoivat myös hallitusneuvos Sanna Palo, sisäministeriön rajavartio-osastolta ja apulaispäällikkö Markku Hassinen rajavartiolaitoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat