Hallitus esittää: Kevytautot liikenteen sekaan jo ensi vuonna – tällaista vaatimusta 45 km/h köröttelevälle menopelille ehdotetaan

1:53img
Julkaistu 05.10.2018 14:52
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Mikäli hallituksen esitys menee läpi, kevytautot voivat kurvailla Suomen maanteillä ensi marraskuusta lähtien.

Pääkuvan video

Törkeitä ohituksia ja keskisormia – tällaista on mopoautoilijan arki

Hallitus kertoi eilen esittävänsä, että Suomessa otettaisiin käyttöön uusi ajoneuvoryhmä, kevytauto. Tähän ryhmään kuuluisivat henkilöautosta muutetut, nopeudeltaan enintään 45 kilometriin tunnissa rajoitetut ajoneuvot.

Ehdotuksen mukaan kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kevytauto saisi tulevaisuudessakin olla korkeintaan 10 vuoden ikäinen. Näin varmistettaisiin se, että erityisesti nuorten käytössä olisi jatkossakin uudehkoja ja mahdollisimman turvallisia ajoneuvoja.

Kevytauton suurin sallittu omamassa olisi 1 500 kiloa. Muutos edellyttäisi muutoskatsastusta.

Berner: Nuorten turvallisuus tärkeää

Esityksen tavoitteena on mahdollistaa uusi liikkumisen muoto erityisesti 15-17-vuotiaille nuorille. Kevytauton käyttöönoton arvioidaan korvaavan nuorten käytössä erityisesti mopoja.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan kevytauto olisi tärkeä erityisesti nuorten turvallisuuden kannalta.

– On tärkeää, että nuoret voivat liikkua itsenäisesti ja liikkumiseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Kevytauton käyttöönoton on katsottu parantavan nuorten liikenneturvallisuutta, toteaa Berner Trafin tiedotteessa.

Kevytauton kuljettaminen edellyttäisi mopoautoja vastaavaa AM-luokan ajo-oikeutta. Kevytautoa koskisi sama teoria- ja ajokoevaatimus kuin mopoautoa. Esityksen mukaan kevytautoja verotettaisiin kuten henkilöautoja.

Ei vielä täyttä varmuutta

Aivan vielä kevytautojen vyöry maanteille ei ole varmaa, sillä hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä käydään täysistunnossa lähetekeskustelu.

Tämän jälkeen esitys siirtyy valiokuntaan, jonka mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa.

Lisäksi Euroopan unionin komissio on antanut esitysluonnoksesta huomautuksen. Sen mukaan ehdotetut lakimuutokset eivät täytä unionin lainsäädännön vaatimuksia erityisesti unionin ajokorttilainsäädännön osalta.

Tuoreimmat aiheesta

Autot