Hallituksen ei pitäisi tyytyä kahden viikon hoitotakuuseen terveysasemien hoitoonpääsyssä, toteaa terveydenhuollon professori MTV:n SOS-ohjelmassa.
SOS - Save Our Sote MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? |
Helsingin yliopiston terveydenhuollon professori Kristiina Patja arvioi, että sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset tulevat lisäämään terveydenhuollon kuormitusta entisestään. Professori kiittää hallitusta siitä, että se aikoo puuttua toimintamalleihin, jotka eivät tuota merkittävää terveyshyötyä.
Lääkäreiden aika siirtyä pois lausuntoautomaatin roolista
Kustannustehokkuuteen tähtäävä tuore hallitus pyrkii vähentämään vähähyötyisten hoitojen ja tutkimusten määrää. Professori Patja iloitsee suunnitelmista, sillä hänen mukaansa lääkäreistä on tullut resepti- ja lausuntoautomaatteja ja se on pois hoitoonpääsyn parantamisesta.
– Vaikuttaa aika tarpeettomalta, liittyen esimerkiksi lääkitysvahvuuksien muutoksiin. Ei voi antaa kahta 25 milligramman tablettia, kun lääkäri on kirjoittanut 50 milligrammaa. Toinen on reseptien uusiminen. Meillä kirjoitetaan vuodessa 28 miljoonaa reseptiä, joista noin puolet on reseptien uusimista, toteaa terveydenhuollon professori Kristiina Patja.
Kyse on merkittävästä työtaakasta, sillä Patja arvioi, että toimintatapoja muuttamalla pystyttäisiin vapauttamaan noin 1 600 lääkärihenkilötyövuotta potilaiden hoitamiseen.
Silti hallitus perustelee henkilöstöpulalla sitä, että se ei enää tavoittele viikon hoitotakuuta, vaan kaksi viikkoa – ja hampaiden osalta kolme kuukautta – riittää. Professorin mukaan kunnianhimon pitäisi olla suurempi.
– Niissä maissa, joissa ammattilaisen arvioon pääsee nopeammin, terveyshyödyt ovat suuremmat.
Inhimillisesti ja taloudellisesti kallis lasku
Hoitajamitoituksen viivästyttämistä Patja pitää realismina. Sen sijaan se, että hallitus aikoo korottaa terveydenhuollon asiakasmaksuja, on professorin mukaan ongelmallista. Lisäksi sosiaaliturvan leikkaukset tulevat asiantuntihjan mukaan lisäämään terveydenhuollon kuormitusta entisestään.
– Eniten olen huolestunut päihde- ja mielenterveyspotilaiden roolista, joissa se köyhyys ja osattomuus on jo valmiiksi suurta. Sen inhimillinen lasku on kallis, mutta myös taloudellinen.
Soten niukka rahoitus saattaa näkyä niin, että alueiden määrä vähenee nykyisestä.
– Kaikki me asiantuntijat suosittelimme sitä noin 10–12 hyvinvointialuetta, että veikkaisin, että voidaan nähdä niitä yhdistämisiä, Patja arvioi.
Koko haastattelun voi katsoa alla olevalta videolta.
28:14