Tupakkapolitiikassa pitäisi huomioida paremmin tupakoinnin sosioekonomiset erot, sanovat muun muassa Syöpäjärjestöt ja Lääkäriliitto lausunnoissaan tupakka- ja nikotiinipolitiikan toimenpide-ehdotuksiin.
Katso video: Ilkka ja Kaija ovat keränneet lähes 700 000 tupakantumppia!
– Ellei tupakkapolitiikassa huomioida sitä, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on korostunut toisaalta matalasti koulutetuilla ja toisaalta eri tavoin huono-osaisilla ihmisillä, eivät tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämisen toimet kohdennu parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo lausunnossaan Syöpäjärjestöt.
Lääkäriliitto huomauttaa, että sosioekonomiset erot ovat keskiössä, jos halutaan puuttua tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön perimmäisiin syihin. Lääkäriliiton mukaan erityisiä toimia tarvittaisiin ammatillisissa oppilaitoksissa.
Useampi lausunnonantaja kiinnitti huomiota myös nuuskan käytön ehkäisyyn nuorten jääkiekkoharrastuksessa.
– Tutkimusten mukaan nuoret yhdistävät nuuskan vahvasti urheiluun ja erityisesti joukkuelajeihin, erityisesti jääkiekkoon. Lapset ja nuoret ottavat helposti vaikutteita toisiltaan, mutta myös nuoren kohtaamat aikuiset, esimerkiksi valmentajat ja vanhemmat, vaikuttavat nuorten asenteisiin tupakkaa ja nuuskaa kohtaan, sanoo lausunnossaan Lapsiasiavaltuutettu.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) raportti tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämisestä julkaistiin toukokuussa. Sen tavoitteena on saada tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä Suomessa. Raportin lausuntoaika päättyi aiemmin tässä kuussa.
Tupakkateollisuus: Vanhanaikaista nollatoleranssilinjaa
Tupakkateollisuus kyseenalaisti koko raportin näkökulman.
– Työryhmän loppuraportti edustaa vanhanaikaista, kieltoihin ja kontrolliin perustuvaa nollatoleranssilinjaa, Tupakkateollisuus toteaa lausunnossaan.
Sähkösavukekauppiaat -yhdistyksen mukaan sähkösavukkeiden tiukka verottaminen ja myynnin rajoittaminen ohjaavat kuluttajia perinteiseen tupakkaan. Sähkötupakkayhtiö FinnVape katsoo, että kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisemisen sijaan käyttäjiä pitäisi ohjata siirtymään vähemmän haitallisiin tuotteisiin kuten sähkötupakkaan.
Lue myös:
Myös esimerkiksi tupakkayhtiö Philip Morris kannattaa savuttomien tupakkatuotteiden kevyempää kohtelua verrattuna tavalliseen tupakkaan.
– Vähemmän haitallisten tuotteiden ja savukkeiden tasapäistäminen lainsäädännössä ja verotuksessa antaa tupakoijille virheellisen viestin, että savuttomat tuotteet ovat yhtä haitallisia kuin savukkeet.
THL:n mukaan sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita ja niiden käytöstä muodostuvasta höyrystä on löydetty samoja syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavussa. Pitoisuudet ovat sähkösavukkeissa kuitenkin pienempiä.
Ministeriö: Tupakkaveroa pitää nostaa, mutta maltillisesti
Raportti ehdottaa, että tupakkaveron korotuksia jatketaan seuraavilla vaalikausilla vähintään samantasoisesti kuin kuluvalla kaudella. Tupakkaverotuksen korottamisen puolesta puhuu muun muassa valtiovarainministeriö (VM).
Veroa pitää ministeriön mukaan nostaa maltillisesti siten, etteivät matkustajatuonti ja salakuljetus lisääntyisi hallitsemattomasti.
– Hintaerot Suomen lähialueisiin verrattuna ovat merkittäviä ja veronkorotuksista johtuva hintaerojen kasvu lähialueisiin nähden voi johtaa matkustajatuonnin ja laittomien tupakkatuotteiden välittämisen hallitsemattomaan kasvuun sekä sitä kautta veropohjan kaventumiseen ja verotuottojen laskuun ilman positiivisia terveysvaikutuksia, VM:n lausunnossa todetaan.
Viitteitä tästä matkustajatuonnin tai salakuljetuksen kasvusta on ministeriön mukaan ollut vain nuuskan osalta.
Myös ainakin Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kannattaa tupakkaveron korotusten jatkamista.
Lääkäriliitto: Loogista kieltää nuuskan tuonti kokonaan
Raportti ehdottaa, että nuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan nykyisestä kilosta sataan grammaan vuorokaudessa. Tätä kannattaa muun muassa Lapsiasiavaltuutettu, joka on huolissaan nuuskan käytön kasvusta nuorten keskuudessa.
Lääkäriliitto taas väläyttää nuuskan tuonnin kieltämistä kokonaan.
– Nuuskan myyminen on laitonta Suomessa. Täten olisi loogisempaa kieltää kokonaan nuuskan tuominen Suomeen eikä vain rajoittaa tuotavan nuuskan määrää, Lääkäriliitto sanoo lausunnossaan.
Suomen varustamot -yhdistys taas vastustaa tuontimäärien pienentämistä. Sen mukaan työryhmän ehdotus söisi Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivien alusten liikevaihdosta 50 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi se uskoo ihmisten siirtyvän hakemaan nuuskaa Pohjois-Ruotsista.