"Olen hyvin luottavainen siihen, että Suomi selviytyy" – näin ministerit kertoivat Suomen poikkeuksellisesta budjetista ja yli 10 miljardin euron alijäämästä

Katso:img
Katso päivän pääuutisaiheet MTV Uutiset Livestä!
Julkaistu 16.09.2020 15:30(Päivitetty 16.09.2020 17:37)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallitus kertoi tänään budjettineuvottelujensa tuloksista. MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

Ministerit kertoivat kolmipäiväiseksi venyneen budjettiriihensä päätteeksi Suomen valtion ensi vuoden budjetista – siis siitä, mistä valtio saa rahaa ja mihin valtio rahaa käyttää.

17.30: Suomen julkisen velan osuus kansantuotteesta nousee ensi vuonna yli 70 prosenttiin, mistä valtion osuus on hieman alle 60 prosenttia, kertoo valtiovarainministeri Vanhanen. 

17.25: Nyt päätetyistä työllisyystoimista on tehty valtiovarainministeriön vaikuttavuusarviot, ja ne kattavat yli 30 000 lisätyöllisen tavoitteen, kertoo valtiovarainministeri Vanhanen.

17.18: Pääministeri korostaa, että nyt kuultiin vasta ensimmäinen osa työllisyystoimista. Ensi kevään kehysriihessä kuullaan lisää. Pääministeriltä kysytään, eikö työllisyystoimipäätöksiä olisi pitäny tehdä enemmän jo nyt eikä lykätä.

– Emme me lykkää yhtään mitään, Marin kommentoi ja muistuttaa koronakriisin hidastaneen esimerkiksi lakivalmistelua ministeriöissä.

– Me tulemme nämä päätökset tekemään, pala palalta, askel askeleelta, me tulemme saavuttamaan tavoitteen, Marin sanoo.

17.13: Kuten pääministeri Sanna Marin on aiemminkin sanonut, vaikeiden leikkauspäätösten aika on tulevaisuudessa.

– On hyvin mahdollista, että myöhemmin on myös hetki, jolloin joudumme tekemään päätöksiä sopeuttamistoimista. Se hetki ei ole nyt, koska nyt on vaikea suhdannetilanne, Marin sanoo.

– Myöhemmin, kun suhdannetilanne oikenee ja paranee, myös sopeutustoimia tullaan varmasti tekemään.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi olevansa puolueensa keskustan tavoin huolestunut velkaantumisesta. Samalla Saarikko kuitenkin korosti velanoton tarpeellisuutta.

17:10: Toimittajien kysymysten vuoro. Nyt päätetyillä yli 30 000 työpaikan työllisyystoimilla tavoitellaan lisätyöllisiä viimeistään tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo ministeri Saarikko. Osa toimista tulee vaikuttamaan nopeammin, Saarikko sanoo.

17.04: Valtiovarainministeri Vanhanen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, ettei talouskeskustelussa ole ollut liikaa tiukkaa talouskuria vaativia puheenvuoroja. 

17.03: Valtionvelka nousee 135 miljardiin. Tavoitteena on silti julkisen velkaantumisen vakauttaminen vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Tämä urakka ei ole missään tapauksessa mahdoton, me pystymme vakauttamaan kyllä julkisen talouden tämän epidemiakriisin jälkeenkin. Olen hyvin luottavainen siihen, että Suomi selviytyy niin koronakriisistä kuin taloudellisista ongelmistakin, ministeri Vanhanen sanoo.

17.01: Aiemmin tulevaisuusinvestointeihin tarkoitettua 1,7 miljardin euron pottia tullaan käyttämään osittain kuntien tukemiseen ja Veikkauksen huvenneiden tuotteiden kompensointiin järjestöille.

16.55: Ansiotuloverotus pidetään indeksitarkistusta lukuun ottamatta entisellään. Tupakkaan ja alkoholiin tehdään kumpaankin 50 miljoonan euron veronkorotukset.

16.52: Suomen ensi vuoden budjetti on 10,8 miljardia alijäämäinen, kertoo Vanhanen. Valtion menot ylittävät siis ensi vuonna tulot 10,8 miljardilla eurolla.

Summa on 3,8 miljardia euroa suurempi kuin valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa.

Vanhanen perustelee nousua muun muassa 2,6 miljardin edestä kasvaneilla menoarvioilla.

16.51: Äänessä valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

– Hallitus on nyt aikaisemman lupauksensa mukaisesti tehnyt päätökset, joilla päädytään yli 30 000 työllistymisedellytysten täyttämiseen, Vanhanen kertoo.

16.45: Vuorossa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Hän kertoo EU:n massiivisesta elpymisrahastosta saatavien rahojen käytöstä – yksityiskohdista ei tosin vielä juuri puhuta, ennemminkin periaatteista.

Hallitus on Henrikssonin mukaan päättänyt, että Jämsän ja Naantalin seutua tullaan tukemaan rahallisesti. Alueilta ollaan näillä näkymin sulkemassa UPM:n paperitehdasta sekä Nesteen öljynjalostamoa.

16.39: – Kun koronarokote on saatavilla, myös sen kulut katetaan täysimääräisesti valtiontalouden menokehyksen ulkopuolelta, ministeri Andersson sanoo.

16.38: Koronatestauksiin varataan ensi vuodelle 1,4 miljardia. Testausteknologiaan lisätään 30 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiireille ja kunnille myönnetään 200 miljoonan euron lisärahoitus välittömiin koronamenoihin.

16.34: Puhujana opetusministeri Li Andersson. Ensi vuoden budjetissa hallitus tekee kuntien valtionosuuksiin 300 miljoonan euron korotuksen, ja lisäksi yhteisöveron tuottojen jakoon kajoamalla kunnat saavat 550 miljoonaa euroa.

Kunnille maksetaan toisin sanoen varsin merkittäviä lisätukia.

16.31: Poliisin määrärahoihin tehdään neljän miljoonan euron korotus esimerkiksi ihmiskaupan vastaista taistelua ja harvaan asuttuja alueita varten.

Pakolaiskiintiö nostetaan ensi vuonna 1050 henkilöön. Rajavartiolaitos hankkii kaksi uutta ulkovartiolaivaa.

16.26: Äänessä on sisäministeri Maria Ohisalo. Hän kertoo ilmastotoimista: päästökauppakompensaatio tullaan lakkauttamaan ja lämmityspolttoaineiden verotusta korottamaan 105 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta.

– Tässä yhteydessä myös turpeen verotus kiristyy 2,7 eurolla megawattituntia kohden, Ohisalo kommentoi.

Turpeen verotuksessa otetaan myös käyttöön erillinen lattiahintamekanismi. Sen tarkemmista yksityiskohdista päätetään ensi keväänä.

16.23: Hallituksen työllisyystavoite nostetaan 60 000:sta 80 000:een.

16.21: Lisäksi työllisyysluvuissa huomioidaan joitakin jo tehtyjä päätöksiä.

– Näillä ratkaisuilla on saavutettavissa yli 30 000 lisätyöllisen määrä, ministeri Saarikko sanoo.

16.19: Yli 55-vuotiaiden työllisyyttä koskevat toimet menevät työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi. Mikäli nämä eivät marraskuuhun mennessä löydä keinoja työllisyyden kasvattamiseksi 10 000:lla, hallitus tekee itse päätökset.

16.18: Ministeri Saarikko luettelee työllisyystoimia. Työllisyyttä lisätään esimerkiksi oppivelvollisuutta laajentamalla. Lisäksi hallitus lanseeraa yksilöllisen työnhaun mallin, johon satsataan 70 miljoonaa lisäeuroa.

Yksityisen sektorin palkkatukea "uudistetaan ja yksinkertaistetaan", ja varhaiskasvatusmaksuja lasketaan.

16.16: Työllisyyden nostamista tavoitellaan 31 000–31 6000 lisätyöllisellä vuosikymmenen loppuun mennessä. 

16.14: – Hallitus tulee tekemään kaiken tarvittavan testaamisen ja rokottamisen eteen. Ne eivät jää kiinni rahasta, ja valtio vastaa kustannuksista, ministeri Saarikko sanoo. 

16.12: Tilaisuus on käynnistynyt! 

– Terveyttä, työtä, ja turvaa. Tästä on kysymys tulevan vuoden budjetissa ja hallituksen politiikassa muutenkin. Suomi on vakavassa paikassa, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoo.

16.07: Tiedotustilaisuus ei ole syystä tai toisesta vielä alkanut. Ministerien viime päivät ovat olleet kiireisiä – etenkin puheenjohtajaviisikko ja valtiovarainministeri Vanhanen ovat tehneet pitkiä päiviä budjetista neuvotellessaan.

16.00: Hallituksen tiedotustilaisuus on alkamassa. Tilaisuutta seurataan MTV Uutiset Livessä sekä tässä artikkelissa. Tervetuloa mukaan!

Paikalla ovat hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko Sanna Marin (sd.), Annika Saarikko (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) sekä valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Hallitus on neuvotellut tänään, eilen ja toissapäivänä Helsingin Säätytalolla budjetista sekä esimerkiksi työllisyystoimista ja energiaverotuksesta.

Lue myös: Pääministeri Marin: Sopu isoista asioista on löydetty, yksityiskohdista tiedotetaan keskiviikkona – ensi vuoden alijäämä on mittavat 10,7 miljardia

Tuoreimmat aiheesta

Valtion budjetti